Orosz közgazdász szerint a mozgósítás még inkább visszaveti az orosz gazdaságot

Orosz közgazdász szerint a mozgósítás még inkább visszaveti az orosz gazdaságot

Férfiak érkeznek egy krasznodari toborzó központba 2022. szeptember 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.
MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vladislav Inozemtsev orosz közgazdász szerint a részleges mozgósítási rendelet hatására 10 százalékos GDP-csökkenés várható az orosz gazdaságban. A mozgósítás előtt 4-5 százalékos éves GDP-esést tartott valószínűnek. Inozemtsev a The Insider nevezetű oldalon egy véleménycikkben elemezte az orosz gazdasági helyzetet, többek között a sorozás munkaerőpiacra gyakorolt hatásait.

Inozemtsev szerint a közeljövőben a toborzóbiztosok a munkahelyeken is elkezdik majd regisztrálni a férfiakat katonai szolgálatra, aminek közvetlen hatása lesz a tömeges felmondás. A részleges mozgósítás egy másik következménye, hogy sokkal több forrást kell majd csatornázni a háborúba, ezt az orosz kormány az energiahordozók exportjára kiterjesztett külön adókkal próbálja finanszírozni.

Júliusban Vlagyimir Putyin aláírta a nyugdíjbiztosítási, illetve a társadalombiztosítási alap összeolvasztásáról szóló törvényt, ennek hatására jövőre fog megalakulni a Társadalmi Alap. Ez azért fontos, mert 2023-tól kezdve megváltoznak a cégek számára a biztosítási díjak kifizetésének szabályai, ezentúl a nyugdíjhozzájárulást és a társadalombiztosítási hozzájárulást egy összegben kell, hogy kifizessék. Ez az összeg a munkáltatói béralap 30 százaléka lesz, abban az esetben, ha a munkavállaló fizetése nem haladja meg az évi 1,92 millió rubelt. Ha a munkavállaló éves jövedelme ennél magasabb, akkor 15 százalékos a hozzájárulás összege.

A közgazdász úgy véli, a mozgósítási rendelet pénzügyi hatásai jelentősebbek lesznek, mint a háború kitörése. A sorozás hatására az első néhány hónapban csak virtuálisan lesz jelen a katonák jövedelme a gazdaságban, emiatt csökkenni fog a kereslet a gazdaság egészében. Inozemtsev arra következtet, hogy a cégektől és a polgároktól beszedett adókat közvetlenül a háborús erőfeszítések támogatására irányítják át. A helyzetet súlyosbítja az orosz tőzsdeindex megfeleződése, erről a jelenségről korábban írtunk

– „Az orosz gazdaság meg fog halni, mire eljön a tél”, írtam márciusban. Most azt gondolom igazam volt – jelentette ki Inozemstev.