Egyre több fiatal francia gondol az öngyilkosságra

Egyre több fiatal francia gondol az öngyilkosságra

Forrás: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyot ugrott az öngyilkossági gondolatok és kísérletek száma a fiatal felnőttek körében Franciaországban – számolt be róla a Le Monde.

A most nyilvánosságra hozott felmérést 2021-ben végezték 18-85 évesek körében, az akkori eredményeket elsősorban a világjárvány és a korlátozások befolyásolták. A válaszadók 4,2 százaléka mondta azt, hogy a megelőző 12 hónapban megfordult a fejében az öngyilkosság gondolata. Összesen 6,8 százalék számolt be arról, hogy az életében kísérelt már meg öngyilkosságot, 0,5 százalék pedig azt mondta, az előző egy évben tett így. 2014 óta több mint kétszeresére, 3,3-ról 7,2 százalékra emelkedett az öngyilkossági gondolatok száma a 18-24 éves franciák körében.

Ha szélesebb merítést veszünk, a 18-75 évesek körében azért az öngyilkossági kísérletek és gondolatok gyakorisága enyhén csökkent 2018 óta, míg az élethossz alatti kísérletek száma stabilizálódott. Az élethossz alatti öngyilkossági próbálkozások száma viszont 2017-ről 2021-re ötven százalékkal emelkedett a fiatalok körében, 6,1-ról végül 9,2 százalékra. Az előző évben bejelentettek száma pedig több mint hatvan százalékban emelkedett 2017 és 2021 között, 0,7-ről egészen 1,1 százalékig növekedve.

A francia közegészségügyi hivatal szerint az eredmények fontos változást jeleznek, miután a világjárvány előtt a fiatalok öngyilkossági gondolatainak aránya alacsonyabb vagy hasonló mértékű volt más korcsoportokhoz képest. A tendencia változása megerősíti, hogy a felnőtt életüket kezdő generációk jóval boldogtalanabbak ma, mint az korábban tapasztalható volt. Az öngyilkossági gondolatok aránya a 18-24 éves nők 9,4 százalékát érinti, a teljes élethossz alatti kísérletek aránya pedig 12,8 százalékukat. A felmérés további tanulságai, hogy az öngyilkossági gondolatok és próbálkozások jobban érintik a társadalmilag-gazdaságilag kiszolgáltatottabbakat, az egyedül élőket és a gyermekeiket egyedül nevelőket.