Élelmiszert szállító segélymunkásokat bombázott le az izraeli légierő

Élelmiszert szállító segélymunkásokat bombázott le az izraeli légierő

A brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A400M típusú katonai teherszállító repülőgépéről ejtőernyőkkel dobnak le humanitárius segélyt Gáza északi partvidékén 2024. március 25-én (Fotó: MTI/AP/Mahmoud Essa)

Fotó: Mahmoud Essa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A World Central Kitchen (WCK) elnevezésű amerikai segélyszervezet legalább hét munkatársa halt meg egy izraeli légicsapásban a Gázai övezet középső részén található Deír al-Báláhnál – jelentette a nemzetközi sajtó. Az amerikai CNN és a brit közszolgálati BBC szerint az áldozatok közül három brit, egy lengyel, egy ausztrál, egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin személy volt. Beszámolók szerint a WCK munkatársai épp élelmiszert szállítottak egy konvojjal, amikor a légicsapást mértek rájuk. Egyes források szerint három autót külön-külön ért csapás, egyelőre tisztázatlan okokból.

Benjamin Netanjahu tájékoztatása szerint az izraeli hadsereg „véletlenül ártatlan emberekre mért csapást”. – A háborúban ilyesmi előfordulhat – jelentette ki az izraeli kormányfő, hozzátéve: katonáiknak nagyon nehéz helyzetekkel kell szembenézniük. Az izraeli haderő ígéretet tettek, hogy „a legmagasabb szinten és a lehető legkörültekintőbben” kivizsgálják az esetet. A BBC szerint a légicsapás dühöt váltott ki más segélyszervezetek és olyan országok körében, amelyek állampolgárai az áldozatok között voltak.

Az Egyesült Államok ugyancsak elég felháborodottan fogadta a támadás hírét. Joe Biden elnök és stábja belső források szerint igen dühös, Antony Blinken külügyminiszter azonnal vizsgálatot és magyarázatot követel. – Izraelnek többet kell tennie az „ártatlan civilek védelméért” a Gázai övezetben, be kell engednie a segélyeket, és „gyorsan” ki kell vizsgálnia a World Central Kitchen amerikai segélyszervezet hét alkalmazottja halálának körülményeit – közölte Blinken.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági ügyekben illetékes szóvivője, John Kirby ugyancsak elég keményen fogalmazott az esettel kapcsolatban. A korábban ellentengernagyi rangban szolgáló Kirbyt egy washingtoni sajtótájékoztatón arról kérdezték: van-e „vörös vonal”, ameddig az Egyesült Államok katonai segítséget nyújt Izraelnek. „Elég sokat vitatkoztunk erről” – közölte a szóvivő. Megjegyezte, hogy Izraelt „még mindig valós fenyegetés éri a (Gázai övezetet uraló iszlamista palesztin) Hamász részéről, így továbbra is gondoskodunk arról, hogy meg tudják védeni magukat, és hogy október 7-e ne ismétlődjön meg”. Kirby ugyanakkor határozottan aláhúzta: „ez nem jelenti azt, hogy ez szabad utat jelent Izraelnek, és hogy félrenézünk, amikor ilyesmi történik”.

A WCK volt az a segélyszervezet, amely izraeli hozzájárulás mellett ideiglenes kikötőt létesített a Gázai övezetben, és az Egyesült Arab Emírségekkel
együttműködésben Ciprus érintésével nemrég tengeri úton partra tett egy palesztin lakosoknak szánt 100 tonnás élelmiszer szállítmányt az övezetben.

Izraelen egyre nagyobb a nemzetközi nyomás, hogy állítsa le a Gázai övezetben folytatott offenzíváját, mondván százezrek szenvednek tőle ártatlanul, ráadásul sok kétes, háborús bűncselekményre utaló eset írható az izraeliek számlájára. Noha már tüntetnek ellene, Netanjahu kitart amellett, hogy a hadműveleteket folytatni kell, és nincs egyezség a Hamásszal.