Éles lőszerrel volt megtöltve Alec Baldwin kellékfegyvere, amelyet a rendezőasszisztens adott oda

Éles lőszerrel volt megtöltve Alec Baldwin kellékfegyvere, amelyet a rendezőasszisztens adott oda

New York, 2021. október 22.
2021. szeptember 12-én készített kép Alec Baldwin amerikai színészről, amint az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjét nézi New Yorkban. Baldwin egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fében tartott filmforgatáson 2021. október 21-én. A westernfilmnek a színész főszereplője és producere volt.
MTI/AP/John Minchillo

Fotó: John Minchillo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles lőszerrel volt megtöltve Alec Baldwin kellékfegyvere, amellyel a halálos lövéseket leadta filmjének új-mexikói forgatásán – derült ki a megyei seriff jelentéséből, amelyet a helyi bíróságnak küldött pénteken.

A dokumentum szerint Baldwinnak a csütörtöki forgatáson egy segédrendező biztonságosnak minősített fegyvert adott át, amelyről az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszerrel van megtöltve – írja az MTI. A lövések következtében a 42 éves Halyna Hutchins operatőr halálos sebet kapott a mellkasába, a mögötte ülő 48 éves Joel Souza rendezőt pedig a vállán érte lövés és kórházba kellett szállítani. Souza időközben már elhagyhatta a kórházat.

A nyomozók bírósági végzésben kaptak felhatalmazást arra, hogy lefoglalják a bizonyítékokat, így Baldwin véráztatta jelmezét, a forgatáson használt fegyvereket és lőszereket, valamint a történtekről készült felvételeket.

Bár a gyilkos fegyver típusa nem ismert, az ügy iratai szerint Dave Halls segédrendező találomra felkapott egy fegyvert a Hannah Gutierrez fegyvermester által egy asztalra előre kikészített három közül, és átadta Baldwinnak, jelezve, hogy biztonságos.

Számos kellékfegyver csak utánzat, viszont vannak köztük valódi fegyverek is, amelyeket vaktölténnyel töltenek meg az életszerű és látványos hatások miatt. A vaktöltények annak ellenére, hogy nem tartalmaznak lövedéket, csak lőport, kis távolságon belül halálosak lehetnek. A kellékfegyvereket használó forgatásokon ezért az előírásoknak megfelelően fegyvermestereket alkalmaznak, akik feladata felügyelni a potenciálisan veszélyes eszközök biztonságos használatát.

A BBC birtokába került egy dokumentum arról, hogy a tragikus baleset napján kik dolgoztak a forgatás helyszínén. Azok alapján a fegyvermester egy huszonéves nő volt, aki életében először volt ebben a szerepben egy forgatáson. A Variety pedig a Színpadi Munkások Nemzetközi Szövetségének köremailje alapján pedig arról ír, hogy a kellékfegyverben „egy éles lövedék” volt – számol be a 444 a BBC híre alapján. 

Baldwin pénteken tragikus balesetnek minősítette a történteket, és közölte, mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A forgatási munkálatokat megszakították. A seriff hivatala szerint nem emeltek vádat, a nyomozást azonban még nem zárták le. A rendőrség hangsúlyozta, hogy Baldwin önként tett tanúvallomást a történtekről.

A baleset a Rust című westernfilm forgatásán történt az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is. A rendezést Joel Souza vállalta.