Érkeznek a felajánlások a Notre-Dame újjáépítésre – a magyar állam és több vidéki város is segít

Érkeznek a felajánlások a Notre-Dame újjáépítésre – a magyar állam és több vidéki város is segít

A lángoló Notre-Dame oltása 2019. április 15-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tűz pusztította el a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezetét. Este nyolc óra után ledőlt az épület felállványozott hátsó tornya. A tűzoltóknak az épület szerkezetét sikerült megmenteni. Több nagyobb összegű felajánlás is érkezett a célra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte: a magyar állam is segítséget nyújt. Szeged mellett immár Székesfehérvár és a Mazsihisz is felajánlást tett. A hatóságok megerősítették: baleset történhetett.

Élő közvetítés itt!

Francia hatóságok: baleset történt

A francia hatóságok kedden délután megerősítették azt a feltételezést, hogy nem szándékos gyújtogatás, hanem baleset történt. Az MTI a Reuters, a DPA és az AFP nyomán arról számolt be, hogy a párizsi ügyészség eddig nem vetette fel lehetőségként azt, hogy gyújtogatás miatt égett le a hétfőn a párizsi Notre-Dame katedrális, és baleset miatt indított nyomozást. Remy Heitz párizsi ügyész azt mondta: a baleset pillanatában 50 ember dolgozott az épület felújításán.

A francia belügyi államtitkár Laurent Nunez a BFM televíziós csatornának kedden azt mondta, hogy még néhány nap kell, mire megítélhető, vajon mennyire tart ki az épület szerkezete. Jelenleg szakértők és építészek mérik fel a károkat. 

Gyűlik a pénz a felújításra

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren jelentette be, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. Ile-de-France régió már jelezte, hogy 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) segíti meg a felújítási munkálatokat.

A felajánlások ugyanakkor ettől függetlenül is gyűlnek: a CNN közlése szerint Franciaország egyik leggazdagabb üzletembere, Salma Hayek színésznő férje, Francois-Henri Pinault 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre. Az AFP értesülései szerint az LVHM vállalat és az Arnault család 200 millió euróval támogatja a majdani munkálatokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök orosz restaurátorok segítségét ajánlotta fel Emmanuel Macron francia elnöknek. Andrzej Duda, Lengyelország elnöke pedig Twitter-oldalán jelezte: készek adományt adni a székesegyház felújítására. Duda meggyőződése szerint a felújítás „Európa újjáépítésének jelképévé válhat, ennek valódi, történelmi, zsidó-keresztény alapjain”.

Hazánk is segít

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak. Az MTI közlése szerint Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a hétfő este leégett párizsi katedrális megmentéséhez.

A miniszter korábban a Kormány.hu-n megjelent közleményében kifejtette: Magyarország együtt érez Franciaországgal a párizsi Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt. „A Notre Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” – írta a tárcavezető.

Magyarországról elsőként a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat tett felajánlást: a város tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) küld az újjáépítésére – tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t. A közlemény szerint 140 éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

Szintén felajánlást tett Székesfehérvár. Cser-Palkovics András polgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy „a város önkormányzata minden fehérvári nevében, csatlakozva Szeged városához tízezer eurót ajánl fel”, és csatlakozásra buzdít minden önkormányzatot, amelyiknek van lehetősége hasonlóra.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) gyűjtést indít a felújítási munkálatok támogatására. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szervezet honlapján együttérzését fejezte ki a katolikus közösséggel. „Nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás“ – írta. Heisler ezért arra kérte Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét, hogy világszerte kérjen segítséget a Notre-Dame helyreállításához. A Mazsihisz a magyar zsidóság nevében a gyűjtéshez fel is ajánlotta az első 1000 eurót.

Felbecsülhetetlen a kár, de a Notre-Dame szerkezete megmenekült

Laurent Nunez francia belügyminiszter éjfél előtt bejelentette, hogy a tűz intenzitása csökkent, és az épület szerkezete megmenekült, beleértve az északi tornyot is. Két órával korábban még arról beszélt újságíróknak, hogy nem biztos, hogy megmenthető a székesegyház. 23 óra után már azt közölte a Reuters egy tűzoltó tisztre hivatkozva, hogy most azt mondhatjuk, hogy a Notre-Dame szerkezetét megmentették a teljes megsemmisüléstől. Az AFP is erről számolt be.

Több mint 500 tűzoltó dolgozott és dolgozik a tűz oltásán – jelentette be Emmanuel Macron fél tizenkettőkor. Arról is beszélt, hogy a világ legjobb szakembereit kell majd megnyerni az újjáépítéshez, mert újjá fogják építeni a Notre-Dame-ot. Adománygyűjtő akciót is indítanak. „Ez a mi történelmünk, és ég” – fogalmazott. Szörnyű tragédia ami történt, de a legrosszabbat sikerült elkerülni – mondta.

Mindenki aggódik a székesegyházban őrzött felbecsülhetetlen értékekért. Éjfél előtt bejelentették, hogy Krisztus töviskoronáját megmentették.

Egy tűzoltó súlyosan megsérült – közölték a hatóságok 23 óra után.

A tűz iszonyatosan gyorsan terjedt, nagyon nehéz tűzről van szó, nyilatkozták a tűzoltók, megerősítve a korábban megjelent híreket arról, hogy a tetőn lévő állványzatokról indult el a tűz – írta az Euronews a honlapján. A Reutersnek 22 óra után azt mondták a tűzoltók, hogy minden erőfeszítésük most a katedrális műalkotásainak megmentésére és az északi torony összeomlásának megakadályozására irányul.

Az Euronews-nak nyilatkozott a katedrális főépítésze, Benjamin Mouton, aki szerint nem csak a tűz okoz hatalmas pusztítást, hanem a rengeteg víz is. A tűzoltók erős sugarakat használnak, amik szintén rombolóak.

A lángok terjedését sikerült megállítani, folyamosan hűtik az épületet. De továbbra is magas lángcsóvák csapnak fel az épületből. Az éjfélig tartó időszak kritikus a katedrális jövője szempontjából – mondták tűzoltók 22 óra után.

Notre Dame Yanma Anı burning moment #notredame #paris #cnn #times #bbc

Abone Olmayı Unutmayınız Destek için notre dame football, notre dame lacrosse, notre dame college, notre dame basketball, notre dame hockey, notre dame victory march, notre dame de paris belle, notre dame high school, notre dame academy, notre dame alma mater, notre dame admission, notre dame acceptance, notre dame and uconn,

A tűzoltóknak be kellene jutniuk az épület belsejébe, hogy nagyobb eséllyel szállhassanak szembe a tűzzel, viszont a tető- és állványdarabok leesésének veszélye miatt ezt nem tudják megtenni – ezt Gregg Favre amerikai tűzoltó Twitter-bejegyzéséből idézte a BBC honlapja.

Háromnegyed kilenc körül az élő videókon úgy tűnt, hogy a hatalmas vízsugarakkal oltó tűzoltóknak sikerült visszább szorítani a tüzet, de még mindig erős lángok voltak. Később látszott, hogy az épület belsejében nagy lánggal ég a tűz. Az egyik harangtornyot is elérték a lángok kilenc órára.

Háromnegyed 10 előtt az Euronews arról számolt be, hogy 400 tűzoltó küzd a lángokkal. Továbbra is félő, hogy a lángok átterjedhetnek a környező épületekre.

Körülbelül tíz emelet magas lángok pusztítanak az épület belsejében.

A 850 éves székesegyházban felbecsülhetetlen értékű kincsek találhatók, nagy kérdés, hogy közülük sikerült-e bármit megmenteni. Párizs alpolgármestere arról beszélt, hogy különleges egységek próbálják kijuttatni azt, ami mozdítható és menthető.

Porrá zúzva: a XXI. században is rengeteg műemlék pusztul el | Magyar Hang

Nemrég újranyitották azt a moszuli múzeumot, amelyben az iraki város elfoglalása után még 2015-ben az Iszlám Állam (IÁ) egy „propagandavideóban" ókori műkincseket semmisített meg. Az Újasszír Birodalom egykor szebb napokat látott fővárosa, a könyvtáráról is híres Ninive így az értelmetlen műemlékrombolás egyik szimbóluma lett.

Evakuálják a Notre-Dame közelében, a szigeten lakókat, akik körülbelül ezren vannak – közölte a polgármesteri hivatal. Sérültekről egyelőre nincs hír.

A tűz valószínűleg a felújítási munkálatokkal van összefüggésben – írja az Euronews a BMFTV-re hivatkozva. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a Twitteren azt írta, hogy szörnyű tűzeset van a Notre-Damme-nál, és a tűzoltók éppen a lángok megfékezésével próbálkoznak.

Az élő közvetítéseken látszik, hogy óriási a tömeg a környéken, az emberek nézik a lángoló épületet.

A székesegyház szóvivője azt mondta a BBC honlapja szerint, hogy a teljes födémszerkezet lángol, és abból valószínűleg semmi sem marad. Remélik, hogy a homlokzat nem károsodik.

Emmanuel Macron francia elnök lemondta esti tévébeszédét, és a helyszínre indult.
Részvétem minden katolikusnak és minden franciának. Egy egész nemzet gyászol – írta a Twitteren.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren arról értekezett, hogy talán repülővel kellene oltani.

A tűzoltók szóvivője szerint a tűz 18 óra 50 perc körül ütött ki, de az Euronews tudósítója arról számolt be, hogy már 17 óra után láttak tüzet az épületben.

Az épület felújítása tavaly kezdődött meg, mert már nagyon rossz állapotban volt.