Forrnak az indulatok Berlinben: Hitlerhez hasonlítják Merkelt a „felhatalmazási törvény” miatt

Forrnak az indulatok Berlinben: Hitlerhez hasonlítják Merkelt a „felhatalmazási törvény” miatt

A rohamrendőrök vízágyút vetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntető emberek ellen a berlini Brandenburgi kapu közelében 2020. november 18-án. MTI/EPA/Filip Singer

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz tüntetőt vettek őrizetbe, és legalább 77 rendőr megsérült a német kormány járványügyi intézkedései ellen szervezett demonstráción Berlinben. Az emberek a járvány visszaszorítását célzó intézkedések miatt vonultak utcára, a német kormány ugyanis immár szövetségi szintre terjesztené ki a járványügyi intézkedéseit, vagyis a kötelező maszkviselésre, a gyülekezésre, az alkoholfogyasztásra, a sportrendezvények tilalmára, valamint az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályokat. A törvényjavaslat sokak szerint túlságosan nagy hatalmat adna a kormány kezébe, ami a demokratikus működést veszélyezteti, és sérül az emberek szabadságjoga.

A német főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál rendezett demonstráción a nagyjából tízezer résztvevő többsége nem tartotta be a fertőzésvédelmi előírásokat – maszkviselés, távolságtartás –, ezért a rendőrség a kezdete után röviddel befejezettnek nyilvánította a megmozdulást. Mivel a tömeg a felszólítás ellenére sem távozott, a rohamrendőrök megkezdték a tér kiürítését. A hatóságok szerint az elmúlt évtizedekben nem tapasztaltak olyan erőszakos fellépést a tüntetőktől, mint amivel szerdán szembesültek. A rendőrök végül vízágyút vetettek be a demonstrálók ellen.

Néhány tüntetőnek mindeközben sikerült bejutnia a Reichstag épületébe, ahol a kormánytagokat szidalmazták hangosan. Több parlamenti képviselő is a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) politikusait tette felelőssé azért, hogy beengedték a demonstrálókat a parlamentbe. – Felháborító, hogy az AfD tüntetőket hoz magával az épületbe, hogy megfélemlítsék a politikusokat, akik éppen a járvány elleni védekezésről vitáznak – fogalmazott a Deutsche Wellének Franziska Brantner zöldpárti képviselő.

A törvény szerdán átment a parlament mindkét házán, a Bundestag és a Bundesrat (felsőház) is egyértelmű többséggel fogadta el a javaslatot. A tüntetők szerint ugyanakkor a kiterjesztett intézkedések sértik az emberek jogait. A demonstráción a transzparensek szerint a szabadságot, a békét és a felvilágosodás eredményeit egyaránt féltik az új törvénytől. Az AfD még egy kicsivel tovább ment a kritikák terén: a szélsőjobboldali párt politikusa, Bernd Baumann Adolf Hitler 1933-as törvényéhez mérte a mostani döntést, mivel szerinte ez ugyanúgy a diktatúrának ágyaz meg.

Helge Lindh, a kormányzó szociáldemokraták (SPD) parlamenti képviselője erre válaszul elmondta, a tüntetéseknek teret kell adni, de azt már nem tolerálhatják, hogy a náci rezsimhez hasonlítsa valaki a járvány elleni intézkedéseket. – Ez teljes történelmi vakságról, és a nácizmus relativizálásáról tanúskodik.

Mindeközben a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője csütörtökön Berlinben arról beszélt, hogy a jelek szerint nem erősödik tovább, hanem már tetőzik a koronavírus-járvány második hulláma Németországban. Lothar Wieler online tájékoztatóján kiemelte, hogy az utóbbi két hét alatt megállt a napi esetszám gyors növekedése, ami azt jelzi, hogy hatásosak a hónap elején bevezetett járványlassító intézkedések. A járvány lassulását jelzi a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) alakulása is. Ez az érték október vége óta az 1,10 körüli szintről 1 alá süllyedt. Hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, csütörtöki számításai szerint 0,99-en áll. Ez azt jelenti, minden száz fertőzött átlagosan 99 embernek adja át a kórokozót.

Ehhez képest pénteken ismét rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma Németországban. Az utóbbi 24 órában 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez 106-tal meghaladja az előző csúcsértéket, az egy héttel korábban regisztrált 23 542-t. Az új esetekkel együtt 879 564 igazolt fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 260-nal nőtt, így már 13 630 áldozatot szedett a járvány.