Gáz van a Dél-kínai-tenger alatt is

Gáz van a Dél-kínai-tenger alatt is

Amerikai hadihajók a Dél-kínai-tengeren egy 2019-es, Fülöp-szigetekkel közös hadgyakorlaton (Fotó: US Pacific Fleet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős méretű, becslések szerint 100 milliárd köbméternél is több gázt tartalmazó gázmezőt találtak kínai kutatók a Dél-Kínai-tengeren. A bejelentés szerint a Lingsuj 36-1-nek elnevezett gázmező Kína legkisebb és legdélibb tartománya, Hajnan szigettől délkeletre található, de nem mondták el, pontosan hol. Részben valószínűleg azért sem, mert bár Kína lényegében az egész Dél-Kínai-tengert a sajátjának tekinti, valójában az összes partmenti ország, Vietnam, Tajvan, a Fülöp-szigetek, Malajzia és a Brunei Szultanátus is vitatja a kínai igényeket. Igaz, egyiküknek sincs akkora katonai ereje, hogy ellen tudjon tartani a kínai akaratnak.

A feszültség általában nő, amikor valamelyik ország olaj- vagy gázmezőt fedez fel a térségben, és ilyenből sok van, hiszen a Dél-Kínai-tenger minden előzetes kutatás szerint rengeteg olajat és földgázt rejt. Kína pedig a világ legnagyobb földgázimportőre, az ország régóta igyekszik rendkívüli földgázéhségének legalább egy részét belső forrásokból csillapítani. A South China Morning Post szerint a kínai illetékesek kijelentették, folytatják a terület feltárását újabb gáz- és olajmezők után kutatva.

Címkék: Kína, tenger, gázmező