Prágai tömeggyilkosság: szigoríthatják a beléptetést a cseh egyetemekre

Prágai tömeggyilkosság: szigoríthatják a beléptetést a cseh egyetemekre

Gyertyát gyújt egy gyászoló a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött a bölcsészkar épületében, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan (Fotó: MTI/AP/Erdős Dénes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenkit megdöbbentett Csehországban a csütörtöki egyetemi lövöldözés híre – erről beszélt megkeresésünkre az ELTE BTK egyetemi docense, Mészáros Andor bohemista. Tizennégy ember meghalt, huszonöten pedig megsebesültek, amikor egy 24 éves egyetemista lövöldözni kezdett a kampuszon.

Az eddigi hírek alapján egy mentálisan zavarodott ember ámokfutásáról van szó, így attól kevésbé tartanak, hogy az eset a közeljövőben megismétlődne. Voltak már komolyabb lövöldözések Csehországban 2015-ben és 2019-ben is, de egyik sem volt ennyire durva Mészáros elmondása szerint. Egyelőre mindenki csak találgatja, mi történt a történelem szakos egyetemistával, aki Telegram-fiókja szerint egy ideje készült a mészárlásra, és olvasott a 2021-es kazanyi iskolai lövöldözésről is.

Az elkövető, David K. véletlenszerűen választhatta ki áldozatait, előtte pedig feltehetően ő volt az, aki hostouňi otthonukban meggyilkolta az édesapját is. A Prága melletti Klanovicky-erdőnél múlt héten megöltek egy másik embert is a két hónapos kislányával, most pedig arra gyanakszanak, hogy ezt is David K. követte el. A férfi egyébként büntetlen előéletű volt, a csehországi Lengyel Intézettől pedig korábban Marian Szyjkowski-díjat kapott az 1846-os krakkói forradalomról szóló dolgozatára.

A prágai Károly Egyetem, ahol a mészárlás történt, szimbolikus hely a városban, hasonlóan központi helyen van, mint Pesten az ELTE bölcsészkara. Közép-Európa egyik legrégebbi, a legjobbak közt számon tartott egyeteméről van szó, ahol Mészáros Andor szerint senki nem gondolta volna, hogy ilyesmi megtörténhet. Politikai motivációról viszont egyelőre nem tudni.

Már csak azért is szimbolikus helyről van szó, mert az egyetem épülete a Jan Palach térnél található, és emlékmű is felidézi az 1969-ben önmagát felgyújtó egyetemista alakját. Január 19-én lesz 55 éve, hogy a cseh egyetemista, tiltakozva a prágai tavasz eltiprása ellen, a Vencel téren felgyújtotta magát.

Az elkövető a mészárlás során egy AR-15-ös félautomata fegyvert használt, engedéllyel az ilyet törvényesen lehet tartani. Az amerikai lövöldözések során is gyakran használják ezt, így előkerült például a 2016-os Las Vegas-i zenei fesztiválon történt mészárlásnál is. Felmerült rögtön többekben, hogy szigorítani kellene a fegyvertörvényt, de Mészáros Andor elmondása szerint tényleg nem enyhébb a cseheké, mint például a magyaroké. Annyi változás történt nemrég, hogy az alkotmányba is bevették a fegyveres önvédelem jogát, de ez igazából nem jelentett lazítást.

A biztonsági szabályok felülvizsgálata viszont már felmerült a történtek nyomán. A cseh egyetemek rektorai arról egyeztettek, hogy szigoríthatják a beléptetést az egyetemekre – bár azt még nem tudni, ezt hogyan oldanák meg. Egy rendkívüli kormányülésen viszont már elhangzott korábban, hogy jobban kellene védeni a hasonló, célpontként szóba jöhető helyeket. A Károly Egyetemre sem volt gond bejutnia annak, aki szeretne, az emberek pedig elképzelhetetlennek tartották, hogy ilyesmi történjen. Más kérdés persze, hogy egy egyetemi hallgató akkor is könnyebben jutna be, ha szigorítanák a beléptetést. Így pedig maximum annak lehet értelme, ha azt ellenőrzik például, nem visznek-e be az emberek fegyvert az épületbe.

Kérdésünkre egyébként Mészáros Andor elmondta, nem tapasztalni átlagon felüli erőszakosságot a cseh társadalomban, ezért is döbbent meg mindenki a mostani mészárláson. Viszont azt még nem tudni, milyen következményei lesznek az esetnek, bevezetnek-e majd óvintézkedéseket azért, hogy a jövőben kisebb eséllyel történhessen hasonló.