Gyermekkórházat ért találat Kijevben

Gyermekkórházat ért találat Kijevben

Képünk csak illusztráció! A legutóbbi orosz dróntámadásban súlyosan megrongálódott kormányépület Kijevben 2023. augusztus 2-án. (MTI/AP/Jae C. Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éppen kikerült a kijevi magyar tolmács információja alapján megírt cikkünk a honlapunkra, amikor Tompa Tibor üzenetet küldött nekünk a Hosztomeli repülőtérhez közeli otthonából: „óriási robbanások, támadások mellettünk Kijevben megint, pont most, falak közé menekültünk.” Néhány perccel később újra jelentkezett: „gyerekkórházra, épületekre és az úttestre hullottak a rakétadarabok, állítólag áldozatok, sérültek nincsenek. Megyek ki és szétnézek.”

Ekkor már kint volt a Telegramon Kijev polgármesterének a felhívása: „Robbanások a városban! Maradjatok az óvóhelyeken!" Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki Ukrajnára, és az egész országban elrendelték a riadót. A kijevi légvédelem működött, a rakéták többségét leszedték. Az ukrán nemzeti televízió, a Suspilne robbanásokról számolt be a középső és nyugati Vinnyica és Hmelnyickij régiókban is.

Később Vitalij Klicsko tájékoztatást adott ki a fővárost ért rakétatámadásról. Telegramján azt közölte, hogy amellett, hogy egy gyermekkórházat is eltaláltak a roncsok, két további becsapódási pontot találtak a főváros egyik városnegyedében. Egy magánház megrongálódott, de eddig nem jelentettek áldozatokat.

Ugyanakkor Moszkvában is eseménydús reggel volt: a TASSZ szerint a moszkvai Vnukovo repülőtér egy időre felfüggesztette a járatokat, mert lezárták a repülőtér feletti légteret. A repülőtér az utóbbi időben rendszeresen lezárta légterét a Moszkva környéki dróntámadások miatt. A riadót magyar idő szerint tíz óra körül lefújták, a légiforgalom újraindult.