Hétfőn délután indul a magyar mentőcsapat Törökországba

Hétfőn délután indul a magyar mentőcsapat Törökországba

Túlélők után kutatnak egy összeomlott épület törmeléke közt a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án (Fotó: MTI/EPA/Deniz Tekin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn délután az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság raktárbázisától indul útnak Törökországba egy magyar mentőcsapat, hogy az 1500 ember halálát és hatalmas károkat okozó földrengés következményeinek felszámolásában segítsen. A hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet 50 fővel és két keresőkutyával segíti majd a mentést.

A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni. A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: mentettek a 2013-as történelmi dunai árvíznél, a rendkívüli hóhelyzetben, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

Törökországban és Szíria északi részén kevesebb mint 12 óra leforgása alatt több földrengés is volt. A legsúlyosabb károkat a hajnali, 7,8 erősségű okozta, akkor ugyanis az emberek többsége még az otthonában aludt. Csaknem 3000 épület dőlt össze, a túlélők után folyamatosan kutatnak.