Katonákat küldenének Nigerbe a nyugat-afrikai országok, hogy lezárják a puccsot

Katonákat küldenének Nigerbe a nyugat-afrikai országok, hogy lezárják a puccsot

Az elnöki gárda tagjai, amint bejelentik a katonai puccsot Nigerben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katonai erőt küld, amilyen gyorsan csak lehet, Nigerbe a nyugat-afrikai országok gazdasági-politikai szervezete, az ECOWAS, hogy így zárják le az ország első demokratikus elnöke, Mohamed Bazoum ellen még július 26-án végrehajtott puccsot – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó szerint egy közös, különleges egység bevetéséről egyeztek meg az ECOWAS államok vezetői a Nigéria fővárosában, Abudzsában megrendezett találkozóján.

Azt, hogy ez az erő mekkora lenne, nem tudni. A BBC szerint Elefántcsontpart elnöke, Alassane Ouattara arról tájékoztatott, ők egy 850-1100 fő közötti zászlóaljat adnak a művelethez. Információk szerint a Nigerrel szomszédos Benin és Nigéria is így tesz. Az, hogy az ECOWAS katonai erő bevetésétől sem riad vissza a nigeri puccsistákkal szemben, már korábban is köztudott volt, miután az együttműködésben résztvevő országok szankciókat helyeztek kilátásba Nigerrel szemben. Az afrikai vezetők ugyanakkor leszögezték, az éles bevetés az utolsó utáni dolog lesz. Céljuk, hogy így kényszerítsék tárgyalóasztalhoz a nigeri katonai hatalomátvételt levezénylő Abdurahaman Csiani tábornokot. „Senki sem akar háborúzni. Mi békét akarunk. De minden lehetőség az asztalon van” – állítja Abdulszalami Abubakar nigériai tábornok, aki a múlt héten az ECOWAS nevében Nigerben járt és megpróbált volna tárgyalni a katonai juntával.

Bazoumot saját gárdistái döntötték meg, azzal az indokkal, hogy neki és az egykori gyarmatosítóknak, az országban katonai bázist fenntartó franciáknak nem sikerült megfékeznie az iszlamisták, .az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi leágazásainak támadásait.

A nigeri elnök azóta házi őrizetben van az elnöki rezidencián. Az Egyesült Államok és az ENSZ is jelezte már, hogy aggódnak a több mint két hete házi őrizetben lévő Bazoum egészségi állapota és biztonsága miatt. A legújabb hírek szerint a leváltott elnök és környezete rizsen és tésztán él az elnöki rezidencián, áram híján és már tiszta vizük sem igen van.

Abdel Muszah, a nyugat-afrikai blokk biztonsági biztosa a BBC-nek elmondta, hogy az ECOWAS nem fogja megengedni, hogy a katonai junta egy átmeneti időszak alatt is hatalmon maradjon, mint történt a szintén szomszédos Burkina Fasóban és Maliban. A nigeri puccs egyébként 3 év alatt a térség hetedik katonai hatalomátvétele volt.

Az 1,26 millió négyzetkilométeres Nigerben mintegy 25 millióan laknak, az ország a világ hetedik legnagyobb uránkészletével rendelkezik, ennek negyede eddig Európába vándorolt.

Címkék: puccs, Niger, ECOWAS