Kétszer olyan fertőző a koronavírus, mint gondolták

Kétszer olyan fertőző a koronavírus, mint gondolták

Beteget szállítanak egy vuhani kórházba 2020. január 23-án. Hupej tartományban a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetették ki. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai kutatók cáfolják azt a korábbi állítást, hogy egy koronavírus fertőzött átlagosan két-három embernek adja át a vírust – írja a South China Morning Post. A hongkongi újság az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatását ismertetve azt állítja, Steven Canche és Lin Yen-ting elemzése szerint a vírus terjedésének kezdetén akkora volt az adatok körüli zűrzavar, hogy az akkori feltételezések a vírus terjedésének sebességéről tévesek lehetnek.

Az amerikai szakemberek tanulmánya szerint ennél sokkal nagyobb a vírus fertőzőképessége, egy beteg átlagosan 5,7 embernek adja át a vírust, vagyis a SARS-CoV-2 kétszer annyira fertőző, mint korábban gondolták.

A kutatás során a vuhaninál megbízhatóbb adatokat használtak, amikor 140 Hupej tartományon kívüli esetet vizsgáltak. (Hupej a legfertőzöttebb kínai tartomány, amelynek központja a koronavírus megjelenésének kiiindulópontjaként számon tartott Vuhan.) A kutatók közvetlen hozzáférést kaptak a Hupej tartományon kívüli korai esetek adataihoz, s ezek felhasználásával készült a tanulmány. 

A kutatás során – többek között mobiltelefon-adatokat is felhasználva – arra jutottak, hogy a korábbi vélekedéssel szemben nem 6-7 naponta duplázódott meg a fertőzöttek száma, hanem átlagosan már 2,3-3,3 nap alatt.

Tovább érdekes megállapításuk, hogy számításaik szerint a népesség 82 százalékának – vagyis nem 60 százalékának, mint korábbi kutatások állítják – kell átesnie a fertőzésen ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás.