Kijárási tilalom jön Szlovákiában

Kijárási tilalom jön Szlovákiában

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában, jön az országos tesztelés, valamint távoktatásra térnek át az alapiskolák felsőbb évfolyamai – jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a járványbizottság csütörtöki ülését követően az Új Szó tudósítása szerint.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter elmondta, a kórházakban naponta 18 koronavírusos személy veszti életét. „A szlovákiai helyzet kicsúszott a kezünk közül. Ha nem teszünk valamit, 3500 koronavírus-fertőzött személy lesz a kórházainkban” – fogalmazott.

Október 26-tól november 27-ig – a bölcsődéket, az óvodákat és az alapiskolák alsóbb évfolyamait leszámítva – az iskolák távoktatásra térnek át.

Matovič azt mondta, hogy a járványügyi szakemberek a teljes lockdownt javasolták, a központi válságstáb azonban végül egy enyhébb változat bevezetése mellett döntött azzal, hogy az eredeti terveknek megfelelően két országos tesztelést tartanak majd.

Senki sem lakhatja el otthonát, csak

  • hajnal egy és reggel öt óra között
  • ha koronavírus-tesztelésre tart
  • ha bevásárolni indul a legközelebbi élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, illetve orvosi vizsgálatra tart
  • egy közeli hozzátartozóját ápolja, vagy állatokért felel
  • állatot sétáltat a lakhelye 100 méteres körzetében
  • temetésen vesz részt
  • munkába megy, vagy onnan tart haza
  • a gyermekét viszi iskolába
  • postára, bankba, autószerelő műhelybe, illetve tankolni megy
  • a természetben sétál, de csak a saját járásán belül

A járvány által leginkább sújtott régiókban szigorúbb kijárási korlátozások lépnek életbe.

Kijárási korlátozások Franciaországban is

A franciák több mint kétharmadát érinti szombattól az éjszakai kijárási korlátozás, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszt ki. Jean Castex miniszterelnök csütörtökön Párizsban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom 46 millió franciát fog érinteni (a 66 millióból), miután a járvány terjedése „szélsőségesen magas szintet ért el”.

A következő hetek nehezek lesznek, és a kórházak osztályai kemény próbatételnek lesznek kitéve” – fogalmazott a kormányfő, jelezve, hogy a november „megpróbáló” lesz, és a halottak száma tovább fog emelkedni.

Múlt szombat óta 16 megye kilenc nagyvárosában (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) van életben éjszakai kijárási tilalom. A korlátozás eddig mintegy 20 millió franciát, a lakosság harmadát érintette. A kormány az intézkedést szombaton terjeszti ki 54 megyére, legalább hat hétre.

A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezetett be a kormány: a nagyvárosokban este 9 óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában, vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este 9 óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól.

A járvány tavaszi első hulláma csaknem 30 ezer áldozatot követelt Franciaországban, ahol jelenleg felfelé tart a járvány görbéje, s a nyár óta további 4 ezer áldozatot követelt a Covid-19 betegség. Az intenzív osztályon ápoltak száma május óta hétfőn emelkedett először kétezer fölé, szerda este 2239 súlyos beteget ápoltak a kórházakban. Ez a szám még elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint hétezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, de napról napra egyre többen kerülnek kórházba, az elmúlt héten már több mint 9 ezren. Az ország északi megyéiben, valamint Lyonban és Párizsban az intenzív ágyaknak már több mint 60 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek.

A kormány szeretné elkerülni a tavasszal két hónapra bevezetett általános karantént, de legalább 2021. április 1-ig tervez korlátozásokat (kijárási tilalom, intézmények bezárása, gyülekezési korlátok) a szerdai kormányülésen megvitatott törvénytervezet szerint.

Szlovénia: újabb korlátozások

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe, bezártak a mozik és a kulturális intézmények - közölte a helyi sajtó, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. Janez Jansa kormányfő sajtótájékoztatóján jelezte: újabb szigorításokat vezetnek be szombattól.

 Járványügyi szakemberek a múlt héten teljes országos lezárást javasoltak a kormánynak, amely szerint a bevásárlóközpontokat és szállodákat is be kellene zárni, de a kabinet korábban úgy döntött: olyan intézkedések hoznak, amelyek megpróbálnak egyensúlyt teremteni a vírus terjedése és a gazdasági aktivitás között.

A miniszterelnök a kormányülést követően csütörtökön bejelentette: mégis tovább szigorítanak. Szombattól egy hétig bezárják a nem alapvető fontosságú boltokat, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat, néhány kivétellel pedig az óvodákat és a diákotthonokat. Hozzátette: vizsgálják az új koronavírus tömeges tesztelésének lehetőségét is. Kezdetben a veszélyeztetett csoportokat, majd az egész lakosságot tesztelésnek vetik alá – hangsúlyozta. A kormányfő felszólította a gazdasági szereplőket, hogy amennyiben tehetik, otthonról végezzék el munkájukat. Ahol ez nem lehetséges, ott szigorúan be kell tartani a vírus terjedésének megakadályozására szolgáló összes megelőző intézkedést – húzta alá.

Jansa kitért Angela Merkel német kancellárral videókapcsolat útján folytatott kora délutáni tárgyalása is. Szavai szerint Németország segítséget ajánlott Szlovéniának a járvány legyőzéshez. Ez a segítség orvovi eszközökre, köztük lélegeztetőgépekre vonatkozik, nem személyzetre – mondta, majd hozzáfűzte: Németország is munkaerőhiánnyal küzd az egészségügyi ellátórendszerben.

A kormány által csütörtökön közzétett adatok szerint szerdán 1663-mal 17 646-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 207-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 357-en vannak kórházban, közülük 62-öt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátország: kerüljenek minden nem szükséges érintkezést

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, csütörtökre 1563-mal nőtt, és elérte a 29 850-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 406-ra nőtt. Kórházban 661 beteget ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője arra kérte az állampolgárokat, hogy kerüljenek el minden nem szükséges érintkezést. Csak a járványügyi intézkedések betartásával érhető el, hogy a gazdaság és más tevékenységek működhessenek, valamint nyitva tarthassanak az iskolák – mondta.