Kína 60 ezer Covid-halottat vallott be az utóbbi öt hétre

Kína 60 ezer Covid-halottat vallott be az utóbbi öt hétre

Covidbetegek egy sanghaji kórházban 2023. január 3-án (Fotó: AFP via Europress/Hector Retamal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt öt hétben csaknem 60 ezer, a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos haláleset történt a kínai kórházakban, miután Peking hirtelen beszüntette eddigi zéró-Covid politikáját 2022 decemberében, így ismét drámaian megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma. De még ezeket a hivatalos adatokat is erős fenntartással fogadják külföldi szakértők. 

A kínai hatóságok elismerték, hogy az elmúlt öt hét alatt csaknem 60 ezren haltak meg koronavírus-fertőzésben országszerte, írja The Guardian. Miután a tüntetésektől megriadó kormány decemberben lazított az addigi szigorú zéró-Covid politikán, a koronavírus gyors tempóban terjedni kezdett az emberek között. Akadt olyan nagyváros, ahol a lakosság 70-90 százaléka is megfertőződhetett. 

A helyiek szerint annyi a halott, hogy a hullaházakban nem férnek el többen, a krematóriumok pedig nem bírják a rengeteg hamvasztást.

Szombatig azonban a hatóságok hivatalosan csak néhány tucat Covidos megbetegedés következtében bekövetkezett halálesetet jegyeztek fel. Csak azokat a halottakat számolták ugyanis a Covid-áldozatok közé, akik légzési elégtelenségben haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten bírálta a módszert, mert ez véleményük szerint valójában alulreprezentálja a járvány valódi mértékét.

Szombaton jött a nagy változás, amikor Jiao Yahui, az Orvosi Adminisztrációs Hivatal vezetője bejelentette, hogy december 8. és január 12. között valójában 59 938 koronavírussal összefüggő haláleset történt. Közülük 5503 ember halt meg légzési elégtelenségben, a többieknek valamilyen alapbetegségük volt. Az adatok szerint az elhunytak átlagéletkora 80 év volt, 90,1 százalékuk 65 éves vagy annál idősebb volt.

Hozzá kell tenni, hogy a hatóságok által közölt friss adatok csak azokat az elhunytakat tartalmazzák, akik kórházban haltak meg, tehát valószínű, hogy a valós szám ennél jóval magasabb. 

Jiao Yahui szerint az esetszámok most már csökkennek, és a legtöbb területen már elmúlt a csúcspont, amely január 13-ra volt tehető. Ugyanakkor aggasztó, hogy a jövő héten kelnek útra százmilliók a január 22-én kezdődő kínai holdújév miatt, amikor mindenki igyekszik meglátogatni a rokonait.

Címkék: Kína, koronavírus, covid