Kína hat napig titkolhatta a járványt, de Donald Trump szerint minden ország hazudik az áldozatokról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kínai hatóságok tudtak a koronavírus-járvány lehetséges következményeiről, hat napon át nem figyelmeztették a lakosságot – állítja az AP hírügynökség szakértői jelentésekre hivatkozva. Ez alatt a hat nap alatt, a járvány epicentrumában, Vuhan városában az emberek szabadon összegyűlhettek, és útnak indulhattak az ország más részeibe a közelgő holdújév alkalmából. Mire Hszi Csin-ping kínai elnök január 20-án bejelentette, hogy a vírus emberről emberre terjed, már közel háromezren fertőződtek meg.

Az AP által idézett szakértők szerint a január 14. és 20. közötti időszak kritikus volt a pandémia szempontjából. Ha a hatóságok azonnal intézkednek, megelőzhető lett volna a járvány, de legalábbis mérsékelni lehetett volna a károkat. Más szakértők megjegyzik ugyanakkor, hogy a tömeghisztériát elkerülendő valóban közel egy hetet vártak Kínában a bejelentéssel, de ez nem jelenti azt, hogy közben ne intézkedtek volna titokban. Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) adatai szerint a vuhani hatóságok a kritikus időszakban egyetlen, a koronavírussal összefüggésbe hozható esetet sem regisztráltak, holott már január elejétől százak keresték fel a kórházakat a fertőzésre utaló tünetekkel.

Koronavírus: Kína vezető szakértője novemberre várja a második hullámot | Magyar Hang

Az AP szerint nem egyértelmű, hogy ebben a helyi illetékesek hibásak, vagy a központi utasítás miatt nem tettek semmit, az azonban az amerikai szakértők szerint egyértelmű, hogy a járvány a halogatás, a titkolózás és a bürokratikus rendszer miatt szabadulhatott el. Megjegyzik, hogy az új vírus felbukkanásáról az ismerőseiket figyelmeztető orvosok elleni rendőrségi intézkedés is gátolta az információáramlást, hiszen az egészségügyi dolgozókat megfélemlítették a szigorú intézkedések. És ugyanez történt az újságírókkal is.

Kínát végül az első határain túli esetek kényszerítették rá, hogy elismerje a vírus jelenlétét, és várható hatásait – írja az AP. Thaiföldön január 13-án bukkant fel a fertőzés, és a szakértők szerint a kínai hatóságok csak ekkor álltak neki kidolgozni a járvány elleni küzdelem stratégiáját. Ám a lakosságot még egy hétig nem tájékoztatták.

Kína természetesen visszautasította a vádakat, szerdán közleményben hangsúlyozták, nem fair az országot azzal vádolni, hogy nem voltak őszinték, és nem beszéltek nyíltan a járványról. Az AP által ismertetett dokumentumok azonban cáfolják a hivatalos álláspontot. Ezek szerint ugyanis a helyi egészségügyi hivatal pontosan felmérte a helyzet súlyát, és már január 14-én arról tájékoztatták az elnököt, hogy nagyobb veszélyben lehetnek, mint a 2003-as SARS-járvány idején. Arról is szó esett ezen a telefonos konferencián, hogy a helyi hatóságoknak fel kell készülniük a járvány kezelésére.

Egy nappal később ugyanakkor az állami televízióban a kínai járványügyi hivatal vezetője arról beszélt, hogy a vírus emberről emberre való terjedésének kockázata alacsony. Vagyis bár pontosan tudták, hogy mennyire veszélyes, még egy bejelentéssel meg is erősítették az ellenkezőjét. Mindezt az AP szerint politikai okokból is tették, hiszen a vezetők nem szerették volna, ha „léket kap az erős állam hajója” a közelgő márciusi pártgyűlések előtt.

A belső vihar - így ölte meg a tüdőt a koronavírus | Magyar Hang

Pedig ha már hat nappal korábban lépnek, és bevezetik a későbbi szigorú szabályozásokat, akkor a szakértők szerint kétharmadával sikerült volna csökkenteni a fertőzöttek számát, és nagy eséllyel elkerülhető lett volna a világjárvány.

Az Egyesült Államok mindeközben újabb frontot nyitott a járványügyi kommunikációjában. Donald Trump amerikai elnök eddig is hevesen támadta Kínát a félrevezető tájékoztatásért, majd erre hivatkozva szerdán leállította az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott támogatást. – Mélyen aggódunk, vajon az Egyesült Államok nagylelkűségét a lehető legjobban kamatoztatták-e a WHO-nál – fogalmazott az elnök, miután visszavonta a közel félmilliárd dolláros apanázst.

A WHO-t számos kritika érte a járvány kezelése miatt. Bár Tajvan állítása szerint, ők már decemberben figyelmeztették a világszervezetet egy lehetséges új vírus felbukkanásáról, a Kínához hű WHO ezt figyelmen kívül hagyta, és még január közepén is arról írtak, hogy a koronavírus nem terjed emberről emberre. Később pedig hónapokig halogatták, hogy a járványt pandémiának minősítsék.

Donald Trump bejelentését követően Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerda este a Fox televíziónak adott interjújában az MTI szerint azt mondta, Kínának meg kell osztania az összes információt az új típusú koronavírus járványának eredetéről. – Azt tudjuk, hogy a vírus Vuhanból, Kínából ered. Tudjuk, hogy létezik egy Vuhani Virológiai Intézet, csupán néhány kilométernyire az élőállatpiactól. De sok minden mást is meg kell tudnunk. S az Egyesült Államok kormányzata szorgalmasan dolgozik azon, hogy megismerje az igazságot – fogalmazott Pompeo, utalva arra, hogy a járvány valószínűleg az élőállatpiacról indult el, de egyre több feltételezés jelenik meg az amerikai sajtóban arról, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki véletlenül.

– Az együttműködés legjobb módja a kínai kormányzat részéről az lenne, ha megnyitná Vuhant a világ előtt, és lehetővé tenné a világ tudósainak, hogy pontosan feltérképezzék, hogyan alakult ki ez a helyzet – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Megszólal egy magyar koronavírusos, aki négy hete betegen fekszik | Magyar Hang

Szerda esti sajtókonferenciáján Donald Trumpot is megkérdezték az újságírók azokról a sajtójelentésekről, amelyek szerint az új típusú koronavírus a vuhani laboratóriumból szabadult volna ki. Az elnök hangsúlyozta, hogy „nagyon alapos vizsgálatot folytatunk e szörnyű helyzet kialakulásáról”. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy megvitatta-e ezt az ügyet Hszi Csin-ping kínai elnökkel is telefonon: „Nem kívánom nyilvánosan megvitatni, hogy miről beszéltem vele a laboratórium ügyében”.

Ugyanezen az eseményen Trump azt is elmondta, szerinte minden ország hazudik a járvány áldozatairól, ezért tűnik úgy, hogy az Egyesült Államokban követelte a legtöbb áldozatot a koronavírus. – Van bárki, aki tényleg elhiszi azokat a számokat – tette fel a kérdést az elnök. Külön kiemelte Kínát, amely esetében véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy „egy ilyen hatalmas országban” csak alig több mint 80 ezer esetet regisztráltak volna. – Mi mindent bevallunk, minden adatot közzéteszünk, minden halálesetről beszámolunk – hangsúlyozta Trump.

Az amerikai elnököt rengeteg támadás érte a járvány elleni védekezés halogatása miatt. Trump eleinte álhírnek minősítette a koronavírust, később a demokraták trükkjéről, hisztériakeltésről beszélt. A szakértők szerint mire végül rászánta magát a szigorításra, már elkéstek, a járvány már rég elszabadult az országban. Az Egyesült Államokban eddig összesen 638 111 fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 30 844, a gyógyultaké 52 640.

Trump azonban szerdán mindenkit megnyugtatott, mert szerinte az adatok arra utalnak, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján. Bejelentette azt is, hogy csütörtökön előterjeszti a gazdasági újraindítást felvázoló kormányzati tervet, hangsúlyozta azonban, hogy az ország gazdaságát csakis a tagállamok kormányzóinak egyetértésével indítja újra.