Kína kabuli nagykövetsége nem zárja be kapuit

Kína kabuli nagykövetsége nem zárja be kapuit

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok felvonják zászlajukat a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt a tartomány azonos nevű székhelyén 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Gulabuddin Amiri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína kabuli nagykövetsége nem zárja be kapuit, miközben az Egyesült Államok és szövetségeseinek diplomatái a kimenekítésüket várják az afgán fővárosból, ahol a tálibok közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását – írja tudósításában az MTI.

Kína kabuli külképviselete vasárnap arra figyelmeztette az Afganisztánban tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek a biztonságra. Közölték: egyelőre nem kaptak olyan hírt, hogy az összecsapásoknak kínaiak is áldozatul estek. A nagykövetség hivatalos weboldalán vasárnap közzétett közleményben az Afganisztánban, illetve az afgán fővárosban kialakult helyzetet „rendkívül bonyolultnak és súlyosnak” nevezték. A kínai nagykövetség az összes érintett felet arra kérte, hogy szavatolják a kínai állampolgárok és intézmények biztonságát, és óvják a kínai érdekeket Afganisztánban.

Vang Ji kínai külügyminiszter július végén fogadott egy tálib küldöttséget, amelyet Kína támogatásáról biztosított, feltételként szabva, hogy a tálibok szigorúan elhatárolódnak minden terrorszervezettől, köztük a Kína által az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekért vádolt Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól. Vang a találkozón bírálta az amerikai és NATO-csapatok gyors kivonulását Afganisztánból, a tálibokról pedig úgy vélekedett, hogy kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban. Reményét fejezte ki továbbá, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni békefolyamatokban és az ország újjáépítésében.

Mohammed Naim, a tálibok szóvivője azt mondta: gondoskodnak a diplomáciai testületek biztonságáról. Az amerikaiak ugyanakkor semmit sem bíznak a véletlenre, s szemmel láthatóan nem szeretnék, ha megismétlődne a diplomáciai képviseletükkel az 1979-ben Iránban történtek. Beszámolók szerint ugyanis már mindent összepakoltak, a bizalmas iratokat megsemmisítették, ahogy minden amerikai zászlóval is így tettek. A nap folyamán az amerikaiak elhagyják a közép-ázsiai országot, a kabuli repteret amerikai csapatok biztosítják, amelyek egyébként – ahogy arról korábban írtunk – a levegőbe lőttek, miután óriási tumultus alakult ki a menekülő helyiek miatt a légikikötőben.

Asraf Gáni afgán elnök még vasárnap elhagyta az országot, a hírek szerint Üzbegisztánba menekült. Kabul és az ország szinte teljes területe a tálibok irányítása alá került, a volt elnök, Hamid Karzai még tárgyalna a tálibokkal.