Kínai cégeket sújtott szankciókkal az Egyesült Államok a kémléggömb miatt

Kínai cégeket sújtott szankciókkal az Egyesült Államok a kémléggömb miatt

A kínai kémballon az Egyesült Államok fölött (Fotó: AFP via Europress/ Peter Zay / Anadolu Agency)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok kormánya hat kínai légiipari szereplőt sújtott kereskedelmi korlátozással, amelyeket összefüggésbe hoz a feltételezett kínai megfigyelő léggömbprogrammal – jelentette be az amerikai kereskedelmi minisztérium helyi idő szerint pénteken. A tárca közleménye szerint 5 vállalatról és egy kutatóintézetről van szó, amelyek – a megfogalmazás szerint – „támogatják a kínai hadsereg modernizációját, különösképpen a Népi Felszabadító Hadsereg repülési programját ide értve a léghajókat és léggömböket”.

A bejelentés szerint a hat kínai érdekeltség rákerült arra az egyre bővülő listára, amelyet az Egyesült Államok exporttilalommal sújt, és amelyeket jelentős kockázatként azonosít az amerikai nemzetbiztonság szempontjából. Az amerikai érvelés szerint a szankció alá helyezett vállalatok komoly kínai állami megrendelésekkel rendelkeznek. A szintén büntetőintézkedéssel sújtott kutatóintézet a kínai állam tulajdonában áll, és polgári, valamint katonai célú érzékelőket állít elő.

Matthew Axelrod exportügyekét felelős miniszterhelyettes magyarázatként arról beszélt, hogy az intézkedéssel az Egyesült Államok fokozza az erőfeszítéseit, hogy megakadályozza a kínai államot a megfigyelő léggömbök használatában, amellyel megsértette az Egyesült Államok és több mint 40 további ország légterét.

Az Egyesült Államok légterében, Alaszka térségében január 28-án észleltek egy nagy magasságban közlekedő eszközt, amelyet kínai megfigyelő léggömbként azonosítottak az amerikai hatóságok. A járművet nyolc nappal később az amerikai légierő rakétával semmisítette meg az ország keleti partvidéke fölött. Az ügy miatt az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön Kínát elítélő határozatot fogadott el, amire a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken úgy reagált, hogy „az Egyesült Államok hazudik a világnak”, a törvényhozás túlreagálja a léggömb körüli kérdést és politikai manipulációra használja fel.

A kínai kormány a héten megismételte azt az állítását, hogy egy eltévedt meteorológiai léggömbről és nem hírszerző eszközről van szó, és azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy szolgáltassa vissza a megsemmisített eszköz összegyűjtött darabjait, amelyeket az amerikai hatóságok vizsgálnak, részben a Szövetségi Nyomozó Iroda Quanticóban működő laboratóriumában. A léggömb körüli incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hétvégére tervezett pekingi látogatását, a hivatalos bejelentés szerint az utat egy alkalmasabb időpontra halasztják. Az amerikai légierő pénteken egy újabb azonosítatlan légi eszközt lőtt le Alaszka északi partjai közelében. A Pentagon pénteken azt közölte, hogy az eszköz származásáról egyelőre nincs információ, de az kockázatot jelentett a polgári légiforgalomra, ezért döntöttek gyors megsemmisítése mellett.

(MTI)