Koronavírus: Arizona több településén megteltek a halottasházak

Koronavírus: Arizona több településén megteltek a halottasházak

Koronavírus – Egyesült Államok (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban a déli államok mellett Kentuckyban és Marylandben is megugrott a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma vasárnap.

Kentuckyban és Marylandben csaknem ezer-ezer új fertőzöttet regisztráltak. A szövetségi főváros, Washington melletti Marylandben a The Baltimore Sun című lap jelentése szerint május óta nem volt ilyen magas az egyetlen napon diagnosztizált fertőzöttek száma. Vasárnap 449 beteget kórházba is kellett szállítani, és kilencen életüket veszítették a vírus miatt.

Andrew Beshear, Kentucky demokrata párti kormányzója vasárnap közölte: a 979 újonnan regisztrált fertőzött között mintegy harminc ötéves, vagy annál fiatalabb kisgyermek is van. Délutáni sajtókonferenciáján a kormányzó megjegyezte: a járvány fellángolása figyelmeztetés a kentuckyiak számára, hogy viseljenek szájmaszkot, és tartsák be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat.

Változatlanul emelkedik az új fertőzések száma a déli tagállamokban: Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában. Floridában vasárnap több mint 12 ezer új esetet regisztráltak. Kiváltképp nehéz a helyzet Miamiban és környékén: Miami-Dade megyében hétfőtől a rendőrség büntetést szab ki azokra, akik megszegik a megyében kötelezően előírt szájmaszkviselési szabályt.

Texas mellett immár Arizona legtöbb városában is tele vannak Covid-19-es betegekkel a kórházak, sőt, Arizonában is több településen hűtőkocsikat rendeltek a kórházak mellé, megteltek ugyanis a halottasházak.

Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – vasárnap estig több mint 3,7 millió fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma meghaladja a 140 ezret.

Trump Faucit bírálta

Vasárnap a Fox televízióban sugárzott interjújában Donald Trump amerikai elnök a többi között kitért a járványhelyzetre is. Úgy vélekedett, hogy azért van több regisztrált fertőzött, mert a korábbinál jóval nagyobb arányú az elvégzett vírustesztek száma. Kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy a Fehér Ház járványügyi tanácsadói csoportjának egyik tagja, Anthony Fauci többször tévesen ítélte meg a helyzetet.

A The New York Times című lap a hétvégi számában arról közölt hosszas elemzést, hogy a Fehér Ház járványügyi tanácsadói csoportjának másik tagja, Deborah Birx doktornő áprilisban kijelentette: a járványnak nemsokára vége. E véleményére alapozva Birx volt az, aki erőltette a kormányzatnál, hogy egyes államokban minél előbb indítsák újra a gazdasági és a mindennapi életet.

(MTI)