Közel-keleti válság: Joe Biden összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

Közel-keleti válság: Joe Biden összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

A legfőbb iráni vezető hivatalának felvétele Ali Hamenei ajatolláhról, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjéről (k) Iszmail Hanijének, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjének és testőrének a temetésén Teheránban 2024. augusztus elsején. (MTI/AP/Legfőbb iráni vezető hivatala/enei.ir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök hétfőn nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztetett a közel-keleti válsággal kapcsolatban. A világ vezetői között egyre nagyobb az aggodalom, hogy Irán még a napokban megtorlást indíthat Izrael ellen.

A BBC szerint Biden azt mondta, tájékoztatták az előkészületekről, s egy támadás esetén Izraelt támogatják. Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy a tisztviselők „éjjel-nappal” dolgoznak, hogy megakadályozzák az eszkalációt. „Friss információkat kaptunk az Irán és megbízottjai által jelentett fenyegetésekről, a regionális feszültségek de-eszkalálására irányuló diplomáciai erőfeszítésekről, valamint az Izrael támogatására irányuló előkészületekről, ha ismét támadás érné” – ezt írta Blinken az X-en tett bejegyzésében, miután Kamala Harris alelnökkel együtt hétfőn este magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselőkkel beszéltek. Hétfőn egyébként több amerikai állampolgár is megsérült egy nyugat-iraki amerikai katonai támaszpont elleni rakétatámadásban.

Mint ismert, a térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-vezetőt Teheránban. Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte. Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn célzott légicsapásban megölte a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet kormányának gazdasági miniszterét, Abed Alzareit.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban. Az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy megerősíti erőit a Közel-Keleten egy esetleges iráni támadásra készülve, több hadihajót és vadászgépet küldenek a térségbe. Vasárnap pedig felszólította az állampolgárait arra, hogy hagyják el Libanont.

Hétfőn Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, korábbi védelmi miniszter Teheránba utazott, hogy az iráni vezetéssel tárgyaljon a kialakult helyzetről. Szijjártó Péter hétfőn telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel. Irán szerdára összehívta az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) rendkívüli ülését, hogy megpróbálja rávenni az arab államokat, hogy igazolják az Izrael elleni megtorló intézkedésekhez való jogát. Korábban a hasonló erőveszítések kudarcot vallottak.

Arról, hogy mekkora esélyei vannak az iráni megtorlásnak, ITT írtunk részletesebben.