Kubában hatvan év után utat nyitnak a magánvállalkozások előtt

Kubában hatvan év után utat nyitnak a magánvállalkozások előtt

Kormányellenes és kormánybarát tüntetők dulakodnak Havannában 2021. július 11-én. Hasonló méretű demonstrációkra évtizedek óta nem volt példa a karibi szigetországban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer kis- és középvállalkozás indulhat el Kubában, miután a szigetet irányító kommunista rezsim engedélyezi a működésüket – jelentette a Reuters hírügynökség. A lépés azért történelmi, mert erre az 1960-as évek óta nem volt lehetőség a szigetországban, miután Fidel Castro és rezsimje – a mezőgazdaságon kívül – mindent államosított. Ugyan az 1990-es években a magánvállalkozások számára megnyitották a piacot, ám ez a cégekre nem vonatkozott.

Kubai gazdasági források szerint az ezt szabályozó új törvény egyúttal lehetőséget biztosít az állami cégek számára is, hogy profit orientáltan működjenek. Emellett lehetőség lesz a decentralizációra is, azaz az állami cégek helyi kirendeltségei nem lesznek kitéve a központi „vízfejnek”, és működhetnek a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva. A Reuters beszámolója szerint ilyen érintett szektor lesz például az étkeztetési ágazat, ahol a kis kifőzdék, büfék, éttermek fognak ilyen formában üzemelni.

A tudósítás szerint a most bejelentett enyhítés része az új kubai vezető, a Castro-fivérek után a pártvezetést az idei esztendőben átvevő Miguel Diaz-Canel gazdasági intézkedéseinek. A koronavírus-járvány és a nyomában járó szigorúbb amerikai szankciók nagyon megviselték a szigetország gazdaságát, alapvető árucikkekből, gyógyszerekből és élelmiszerekből is hiány támadt, ami miatt már zavargások is voltak 2021 nyarán.

Alejandro Gil kubai gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a dolgokból, az ország átáll a vegyes – állami- és magántulajdont keverő – gazdasági modellre. Azt, hogy nyitnak a magángazdaság felé, a kubai jegybank korábbi közgazdásza, Pavel Vidal is megerősítette. Szerinte a nyitással néhány éven belül a munkavállalók több mint fele a magánszektorban fog dolgozni. A hivatalos adatok szerint a jelenleg 4,9 millió kubai munkavállaló dolgozik a nem állami tulajdonban lévő mezőgazdaságban.