Lecsapott a tisztítótűz a szlovák elitre

Lecsapott a tisztítótűz a szlovák elitre

Jaroslav Hascákot, a Penta Investments dollármilliárdos vezetőjét kísérik rendőrök az őrizetbe vétele után Pozsonyban, december 1-jén (Fotó: MTI/TASR/TASR/Jakub Kotian)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Betartotta választási ígéretét Igor Matovic szlovák kormányfő, hiszen megkezdődött a korrupcióellenes hadjárat az országban – legalábbis erre engednek következtetni azok a letartóztatások, amelyek most már több mint egy hónapja zajlanak északi szomszédunknál, és lázban tartják az egész országot. Ráadásul a jelek szerint az akciók még korántsem értek véget, így sokan aggódhatnak, vajon rájuk is lecsap-e a szlovákiai bűnüldözés keze.

A hatóságok most az egy évtizede kipattant Gorilla-ügyet vették elő – arról kapta a nevét, hogy a Penta pénzügyi cégcsoport vezetői egy szlovákiai magyar rendőrtiszt, Varga Zoltán lakásán tárgyaltak különböző vesztegetési ügyekről magas szintű állami hivatalnokokkal. A botrány 2011-ben robbant ki, amikor ismeretlenek feltöltötték az internetre a Gorilla-iratokat, amelyek részletekbe menően dokumentálták, hogy a Penta tulajdonosa korábban állami hivatalnokokkal, sőt miniszterekkel is egyeztetett a kenőpénzekről. És bár az ügyben nyomozást indítottak, ennek nem lett sok eredménye, amiben valószínűleg nem csak az játszott szerepet, hogy a nyomozó hatóságok is nyakig benne voltak a kétes ügyletekben, hanem az is, hogy a Fico-féle Smer-kormányoknak nem igazán állt érdekében az ügy részletes kivizsgálása.

Most viszont a szlovák nyomozó hatóságok mintha megelégelték volna a semmittevést. November elején egy kiterjedt akcióban – amely a Tisztítótűz nevet viseli – őrizetbe vették Tibor Gaspar korábbi rendőrfőkapitányt, valamint a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) két korábbi vezetőjét. Hogy ezúttal nem csak látszatnyomozásról van szó, azt az is bizonyítja, hogy Milan Lucanskyt is letartóztatták, aki Gaspar lemondása után lett országos rendőrfőkapitány 2018 májusában. Rajta kívül Daniel Cechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét, Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét, valamint Boris Benát, a szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori igazgatóhelyettesét is őrizetbe vették. A gyanú szinte minden esetben ugyanaz: a magas szintű vezetők részt vettek a korrupciós ügyletben, sőt egy személyt még zsarolással és bűnszervezet létesítésével is meggyanúsítottak.

Mindezek mellett az ügybe most már más szervek dolgozói is belekeveredtek. Így november végén lefogták a SIS kémelhárító részlegének volt vezetőjét, Lubomir Aprást, aki a gyanú szerint a kémelhárítástól való távozásakor magával vitte a Gorilla-ügyben készült hangfelvételeket, majd felkínálta azokat az egyik leggazdagabb szlovák üzletembernek, Jaroslav Hascáknak, aki fizetett is értük – most ez utóbbit is letartóztatták. Az eddig elfogásokból egyre jobban kirajzolódik, hogy a szlovák rendőri vezetés szoros kapcsolatot ápolt a maffiával, többek között az üzemanyag-kereskedésből meggazdagodott bűnszervezetekkel.

Nagy kérdés persze, hogy meddig érhetnek még el a Tisztítótűz lángnyelvei: megállnak-e a vádak a szlovák rendőri elitnél, vagy pedig a politikusokat is elérik. Habár a szlovákiai politikai elemzők korábban megosztottak voltak ebben a kérdésben, mostanra egyre többen vannak azok, akik szerint a szlovák rendőri vezetők Robert Fico volt miniszterelnök és Robert Kalinák egykori belügyminiszter nélkül nem tudták volna végrehajtani azokat az ügyeket, amelyek miatt most letartóztatták őket. De legyen akármilyen vége a mostani nyomozásnak, annyi bizonyos, hogy az semmi jót nem ígér Orbán Viktor egykori szövetségesének, Ficónak. A Smer népszerűsége ugyanis továbbra is mélyrepülésben van, a február elején még a szavazatok 18 százalékát bezsebelő párt támogatottsága most már a számára legoptimistább közvélemény-kutatások alapján is a felére zsugorodott. Az viszont könnyen megeshet, hogy ez lesz a legkisebb veszteség, amit az egykor legerősebb kormánypárt elkönyvelhet magának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/50. számában jelent meg december 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/50. számban? Itt megnézheti!