Macron: El kell kerülni a háborús eszkalációt Libanonban

Macron: El kell kerülni a háborús eszkalációt Libanonban

Robbantás Bejrútban 2023. január 2-án (Forrás: X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El kell kerülni bármiféle háborús eszkalációt Libanonban – erre hívta fel Izrael figyelmét Emmanuel Macron a Le Monde cikke szerint. A francia elnök azok után beszélt erről, hogy az izraeli hadsereg kedden célba vette a Hamász terrorszervezet irodáját Bejrút külvárosában. A palesztin szervezet második legfontosabb politikai vezetője, Saleh al-Arouri vesztette életét a támadásban, amely kapcsán Macron a konfliktus további fokozódásától óvott. Al-Arouri halálát maga a Hamász, illetve a libanoni biztonsági szolgálat két tisztviselője jelentette be. Az épületben egyébként a libanoni ANI hírügynökség beszámolója szerint épp palesztin szervezetek képviselői találkoztak.

Macron telefonon egyeztetett Benny Gantz izraeli miniszterrel, kifejtve: elengedhetetlen mindenféle eszkalációs magatartás elkerülése. A francia elnök egyben hozzátette, az összes érintett szereplőt erre szólítja fel.

Saleh al-Arouri a Hamász katonai szárnyának egyik alapítója volt. A palesztin terrorszervezet mártírként emlékezett meg az alelnökről az Al-Aqsa Tv-n és más csatornáin. Hozzátették, hogy az Ezzedine Al-Qassam Brigádok két vezetője, Samir Fandi és Azzam Al-Aqraa is életét vesztette, ahogy négy további Hamász-politikus, Mahmoud Zaki Chahine, Mohammad Bashasha, Mohammad Al-Raïs és Ahmad Hammoud szintén.

A Reuters megkeresésére az izraeli hadsereg azzal reagált, hogy nem adnak ki információkat külföldi sajtótermékek részére. Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy tanácsadója ugyanakkor az MSNBC-nek azt állította, Izrael nem vállalja magára a támadást. Mark Regev korábbi nagykövet szerint egy dolog biztos: ez nem a libanoni állam elleni támadás volt, hanem sebészi pontosságú csapás a Hamász vezetése ellen. A Hezbollah libanoni terrorszervezet ugyanakkor azt üzente, hogy „ez a bűntény nem marad megtorlatlanul”.