Medvegyev már tudja, hol kellene húzódnia Oroszország új határainak

Medvegyev már tudja, hol kellene húzódnia Oroszország új határainak

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője érkezik a testület ülésére a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyetlen módja annak, hogy Moszkva tartós békét teremtsen Ukrajnában az, ha a lehető legmesszebbre tolja vissza saját határait – posztolta a Telegram-oldalán Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök, és elnök, egyben Putyin régi szövetségese a háború évfordulója alkalmából.

A The Guardian szemléje alapján az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese továbbra is „különleges műveletnek” nevezi a háborút, és a szokásos propagandaszöveget mondta fel: „egy éve, hogy katonáink helyreállítják a rendet, a békét és az igazságot a földünkön, megvédik népünket és elpusztítják a neonácizmus gyökereit.” Ezek után arról értekezik, hogy győzni fognak, „mindannyian azt akarjuk, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen”. Szerinte ez a nap el fog jönni, és visszaszerzik a területeiket. 

Ezt követően majd tárgyalni kell, ami nehéz lesz, de szerinte nem a mostani kijevi rezsimmel tárgyalnak majd: a döntéseket „nem valamiféle Zelenszkij, ha még él, vagy a klikkje” fogja meghozni, hanem az „óceánon túlról”. Ezzel nyilván az Egyesült Államokra utalt a háború kitörése óta rendszeresen atomháborúval fenyegetőző politikus. 

Végül a következő csattanóval zárja bejegyzését: „nagyon fontos, hogy a különleges katonai művelet minden célját elérje. A hazánkat fenyegető határokat a lehető legmesszebbre tolni, még akkor is, ha ezek Lengyelország határai.” 

Arról, hogy eddig miért vallott kudarcot Putyin Ukrajnában, ITT írtunk, a lengyel miniszterelnök pedig külön írásban le a háború egy évének tanulságait.