Újra légiriadó volt Kárpátalján – percről percre

Újra légiriadó volt Kárpátalján – percről percre

A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (k) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. (MTI/AP/Török elnökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítsék cikkünket az új bejegyzésekért!

• Magyarország is aláírta a dokumentumot, ami szerint erkölcsi kötelesség a harcoló Ukrajna támogatása
• Az orosz katonák több elrabolt ukrán polgármestert is megöltek, állítja Zelenszkij ukrán elnök
• Semlegességet ajánlanak az Ukránok a békéért cserébe
• Ukrajna reméli, hogy ma megnyíhat három menekültfolyosó a polgári lakosság számára Mariupolból
• Az orosz csapatok jelentősen csökkenteni fogják katonai tevékenységüket Kijevben és Csernyihivben, de az orosz fél szerint ez nem jelent tűzszünetet
• Az ENSZ szerint több mint 4 millió ember menekült el Ukrajnából az orosz invázió kezdete óta
• Hétfői közvetítésünket itt olvashatja

22:41 Habár a béketárgyalások kezdeti jelei pozitívak voltak, ezek nem nyomják el az orosz lövedékek robbanását – figyelmeztetett az ukrán elnök a késő esti televíziós beszédében. Zelenszkij ugyanitt elmondta, hogy Ukrajna nem csökkenti továbbra sem a védelmi erőfeszítéseit az orosz hadsereggel szemben, amely még mindig jelentős potenciállal bír, hogy további támadásokat hajtson végre. Az ukrán államfő emellett óvatosságra intett Oroszország azon bejelentésével kapcsolatban, miszerint visszafogják a Kijev körüli hadműveleteket. „A helyzet nem lett könnyebb” – jegyezte meg Zelenszkij.

22:20 Több mint 10 millió ukrán kényszerült eddig elhagyni az otthonát – állítja az ENSZ. A világszervezet szerint mostanra 6,5 millióra tehető azoknak a száma, akik Ukrajnán belül találtak menedéket, 3,9 millió ember azonban a szomszédos országokba menekült.

21:58 Annak ellenére, hogy Oroszország bejelentette, hogy a következőkben a Donyec-medencére fókuszálna, az orosz haderő továbbra is veszélyt jelent Kijevre – mondta el John Kirby, a Pentagon szóvivője. Habár most egy kisebb számú orosz csapat valóban távozik Kijev mellől, a Pentagon szerint ez inkább „áthelyezést” jelent, semmint az erőinek a kivonását.

21:28 Továbbra is folytatódtak az intenzív harcok Kijev elővárosai körül, különösen a város északnyugati és északkeleti részén annak ellenére, hogy orosz és ukrán tisztviselők bejelentették, hogy Moszkva kivonja bizonyos egységeit a főváros és Csernyihiv mellől – írja a CNN, amelynek helyi tudósítói a frontvonal közelében hangos tüzérségi lövéseket hallottak. A CNN szerint a helyszínen több rakéta kilövését is hallani lehetett.

21:10 Négy katona megsebesült, amikor rakéta csapódott be egy katonai létesítménybe Belgorod mellett – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

20:35 Vizsgálják az ukrán hatóságok azt a videófelvételt, amelyen ukrán katonák állítólag lábon lőnek orosz hadifoglyokat írja a BBC. A brit közszolgálati csatorna szerint az említett videó március 27. óta kering a közösségi médiában, azóta széles körben ismertté vált az oroszbarát internetes platformokon. Hogy valós a felvétel, azt egyelőre nem tudni, ugyanis az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nemrég azt nyilatkozta, hogy Oroszország megrendezett filmeket forgat, hogy azzal lejárassa Ukrajnát. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója azonban az eset után azt mondta, hogy azonnali vizsgálatot indítanak a videó ügyében.

20:10 Légiriadót fújtak Kárpátalján – írja az Ukraine Now Telegram-csatornája. Mint lapunk korábban megírta, az ilyen riasztások nem feltétlenül jelentik azt, hogy Kárpátalja lakossága is veszélyben lenne, ugyanis a legtöbb riasztást országosan adják ki, így abba beleesnek olyan területek is, amelyek nincsenek közvetlenül veszélyben.

19:55: Az ukrajnai háborúról folytatott isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokról, a humanitárius helyzetről és a gázkereskedelem rubelre történő átállításának kérdéséről folytatott telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron – közölte a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin beszámolt Macronnak arról, hogy az orosz hadsereg Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború során milyen lépéseket tesz a humanitárius segítségnyújtás és a civilek biztonságos evakuálása érdekében. A közlemény értelmében a humanitárius kérdésekre a felek kiemelt figyelmet fordítottak. Az orosz elnök a mariupoli civileknek nyújtott segélyről és az emberek evakuálásáról beszámolva azt hangsúlyozta, hogy a városban kialakult nehéz humanitárius helyzet megoldása érdekében „az ukrán nacionalista harcosoknak fel kell hagyniuk az ellenállással és le kell tenniük a fegyvert”. A felek kitértek arra az orosz döntésre is, hogy az orosz földgázszállításokért rubelben kell majd fizetni. (MTI)

19:50: Nem érti, hogy miért vetődik fel még mindig az a kérdés Magyarországon, hogy magyar katonáknak kellene menni harcolni Ukrajnába. Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek és helyettünk harcoljanak! Ezt nem kértük, és nem is kérjük – mondta Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete egy budapesti fotókiállítás megnyitóján. Részletek itt>>>

19:06 Az Egyesült Államok BBC-nek név nélkül nyilatkozó illetékese szerint, bár néhány orosz csapat valóban visszavonul Kijev környékéről, ennek nem feltétlenül van jelentősége. Elmondta: valóban észlelték, hogy orosz csapatok elkezdenek visszahúzódni, de „ezen a ponton kevésbé bíznak abban, hogy ez érdemi elmozdulást vagy jelentős visszavonulást jelent”. – Az oroszok még mindig légicsapásokkal sújtják Kijevet. Az idő eldönti – tette hozzá.

18:22 Lengyelország nem vár az unióra, törvényben tiltaná meg az orosz szén importját Piotr Muller kormányszóvivő szerint. Lengyelország arra ösztökéli a többi uniós tagországot, hogy vezessenek be embargót az orosz energiára, de nem sikerült őket meggyőznie. A kormányszóvivő szerint a kormány nem tud tovább várni az Európai Unióra, ezért döntött az egyoldalú cselekvés mellett – írja a BBC. Lengyelország az EU legnagyobb kőszéntermelője, de a bányái nem állítanak elő elegendő mennyiséget a fűtésre használt nagydarabos szénből. Néhány hőerőmű is orosz szénnel üzemel. Lengyelország 2020-ban 12,8 millió tonna szenet importált Oroszországból. Márciusban Mateusz Morawiecki arról beszélt, hogy tárgyalásokat folytatott ausztrál kollégájával arról, hogy Lengyelország Ausztráliától vásárolna szenet.  

18:18 Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlamenti képviselőknek szóló videóüzenetben. „Az átlagember számára elképzelhetetlen a gonoszságnak az a foka, amit országunk fejére hoztak. Ezért kérem, hogy képviseljék a szolidaritás ügyét az Európai Unióban a szabadság és az emberiesség védelme érdekében” - mondta Volodimir Zelenszkij. „Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait.” – fogalmazott. Telegram-csatornáján azt írta: ki kell terjeszteni a szankciókat, le kell mondani az orosz olajról, nem szabad kereskedni Oroszországgal, és el kell zárni a kikötőket az orosz hajók elől (444.hu)

17:55 Csernyihiv polgármestere szerint idővel kiderül, hogy Oroszország valóban visszavesz-e a csernyihivi katonai műveletekből, ahogy ezt kedden bejelentették. Vladiszlav Atrosenko a BBC-nek azt mondta, hogy ez jó hír lenne, „ha az oroszok akár csak egy szavában is meg lehetne bízni.” Hétfőn elmondás szerint „embertelen tüzérségi támadás” folyt több lakóterület ellen is, néhányan meghaltak, és 35 ember szállítottak kórházba (BBC)

17:25 Miközben a béketárgyalások és a Kijev-környéki csapatkivonások egyesek szerint optimizmusra adnak okot, az Egyesült Államok egy védelmi tisztviselője szerint Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki ukrajnai katonai célpontokra, ami azt jelezheti, hogy pillanatnyilag nincs kilátás a tűzszünetre (Skynews)

17:20 A CNN-nek nyilatkozó amerikai katonai források szerint Oroszország elkezdte katonai erői egy részét  kivonni az ukrán főváros környékéről, amiből az orosz stratégia megváltozására következtetnek (The Guardian)

17:07 Hosszú út vezet még az Ukrajnával való megegyezésig, a bejelentések nem egyenlőek a tűzszünettel – mondta az orosz tárgyalódeegáció tagja, Vlagyimir Medinszkij a TASZSZ orosz hírügynöksének. Hozzátette: a harci tervékenységek mérséklése Kijev és Csernyihiv térségében nem jelent tűzszünetet. (Skynews)

16:50 Az Egyesült Államok kételkedve fogadta a béketárgyalásokkal kapcsolatos optimizmust és megkérdőjelezi Oroszország „komolyságát”. Az optimizmusra az adott okot, hogy a hírek szerint Oroszország hajlandó lemondani bizonyos követeléseiről és drasztikusan csökkenti a Kijevre és Csernyihire irányuló katonai tevékenységét. Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem látja valódi, komoly szándék jeleit Oroszország részéről, és hozzátette: különbség van aközött, amit Oroszország mond, és aközött, amit tesz, és az Egyesült Államok az utóbbira összpontosít. (Skynews)

16:45 Boris Johnson egy miniszteri értekezletén kijelentette, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszüneti megállapodás nem lesz elegendő ahhoz, hogy a Nagy Britannia visszavonja a szankciókat – írja a The Guardian a Downing Street közleményére hivatkozva. A miniszterelnök szóvivője szerint ehhez teljes kivonulásra lenne szükség, a tűzszünet azonban csak az ehhez vezető út első lépését jelenti. Részletek itt >>>

16:13  Belgium nemrég bejelentette, hogy 21 orosz diplomatát utasít ki kémkedés miatt. Hollandia ugyanígy jár el 17 másik diplomata esetében. (The Guardian) Írország is megkért négy orosz diplomatát, hogy hagyják el az országot, mert „a tevékenységük nem áll összhangban a diplomáciai magatartás nemzetközi normáival” Csehország az orosz nagykövetség egy munkatársát utasította ki. (Skynews

16:08 Egy hónapos csúcsot ért el a rubel. Az erősödés oka, hogy a piacok abban reménykednek, hogy áttörést sikerül elérni a béketárgyalások során. A Brent olaj ára is 7 százalékot esett. (Skynews)

15:30 Ukrajna elfogadná a semleges státuszt – Oroszország egyik legfontosabb követelését – biztonsági garanciákért cserébe, közölték az ukrán delegáció képviselői az isztambuli fegyverszüneti tárgyalás után. A semleges státusz azt jelentené, hogy Ukrajna nem csatlakozna semmilyen katonai szövetséghez, és nem is létesítene NATO-támaszpontokat a területén. A javaslat egy 15 éves konzultációs időszakot is tartalmazna az elcsatolt Krím félsziget státuszáról – közölték az ukrán delegáltak. Szerintük a jelenlegi ukrán javaslatok elégséges alapot jelentenek ahhoz, hogy indokolt legyen egy találkozó Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin között, hozzátéve, hogy várják erre Oroszország válaszát. (Telex)

14:55 Nagyot zuhantak az olajárak, miután Oroszország bejelentette, csökkenti a támadások intenzitását Ukrajna egyes részein. A bejelentésre enyhültek az energiaellátással kapcsolatos félelmek, az amerikai olaj hordónkénti ára például 6,4 százalékkal, 99,25 dollárra csökkent. Szakértők egyelőre óvnak a túlzott optimizmustól, miszerint az orosz bejelentés a béke eljövetelét jelentené, nem kizárt, hogy Oroszország csak azért húzódik kissé vissza, hogy újracsoportosítsa erőit. 

14:50 A kedd délutáni isztambuli béketárgyaláson az orosz fél felvetette a Putyin-Zelenszkij találkozó lehetőségét – jelentette be az orosz állami hírügynökség. 

14:35 Az orosz csapatok jelentősen csökkenteni fogják katonai tevékenységüket Kijevben és Csernyihivben - tette közzé az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján a CNN szerint. Az orosz és az ukrán delegáció ma délutáni isztambuli tárgyalásait követően a támadások drasztikus csökkentését Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes is megerősítette.

14:20 Ukrajnába érkezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdjen az ukrán kormánnyal az ország nukleáris létesítményeinek biztonságáról. A főigazgató szerint a háború miatt az ukrán atomerőművek és egyéb radioaktív anyagokkal rendelkező létesítmények példátlan veszélynek vannak kitéve. A szervezet konkrét és részletes terveket dolgozott ki az ukrán nukleáris intézmények védelmére. 

13:50 A CNN interjút készített Csernyihivben a város polgármesterével, amikor a háttérben robbanást lehetett hallani. A Kijevtől mintegy 145 kilométerre északkeletre fekvő várost az invázió kezdetétől bombázzák az oroszok. "Biztosan állíthatjuk, hogy ezt a háborút nem az ukrán fegyveres erők, hanem a civilek ellen vívja az orosz hadsereg" - nyilatkozta Vladiszlav Atrosenko, csernyihiv-i polgármester. Becslések szerint körülbelül 300-400 ember halt meg eddig a városban zajló harcokban, túlnyomó többségük civil áldozat. 

13:34 Lezárult az ukrán és orosz tárgyalók isztambuli találkozója – közölte Ukrajna törökországi nagykövetsége. A megbeszélések szünetekkel körülbelül négy óráig tartottak. Nem világos, hogy a megbeszélések folytatódnak-e a második napon is – írja a Reuters.

12:56 Moszkva intézkedési tervet dolgoz ki arra az esetre, ha az európai országok felmondják az Oroszországgal kötött gázvásárlási szerződéseket amiatt, hogy Moszkva elvárja, hogy rubelben fizessenek, de ingyen nem fog gázt szállítani - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. „Nem lesz ingyen gáz” – hangsúlyozta. „Senki sem fog ingyen gázt szállítani, ez egyszerűen lehetetlen, és csak rubelben lehet érte fizetni” – nyomatékosította. A szóvivő a távirati iroda szerint az új követelményt „az Oroszországi Föderáció ellen vívott gazdasági háború” miatt megváltozott konjunktúrával és környezettel indokolta.

12:50 Közös nyilatkozatban ítélték el a szabad és független Ukrajna elleni orosz agressziót az Európai Unió tizenkét tagállama, valamint az Egyesült Királyság és Ukrajna külügyi bizottsági elnökei egy közelmúltban tartott videókonferencián – közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-vel kedden. Németh Zsolt tájékoztatása szerint a videokonferencián – amelyen az orosz-ukrán háború eddigi történéseit vitatták meg – az uniós tagállamok közül a visegrádi négyek, a balti hármak, Bulgária, Románia, Finnország, Németország és Svédország külügyi bizottsági elnökei vettek részt. A közlemény szerint a konferencia résztvevői közös nyilatkozatban ítélték el a szabad és független Ukrajna elleni orosz agressziót és kijelentették, hogy az Oroszország által elkövetett bűncselekmények nem igazolhatók. Hangsúlyozták: minden országnak külön-külön, valamint az Európai Uniónak és a NATO-nak is erkölcsi kötelessége támogatni a harcoló Ukrajnát.

12:03 Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-üzenetben szólította fel a világ államait, hogy szankcionálják a „Z” szimbólum használatát, mivel az Oroszország háborújának nyilvános támogatásaként értelmezhető.

11:56 Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin még ma délután telefonos egyeztetést tart – értesült a Reuters. Macron a hétvégén, miután Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy Putyin „nem maradhat hatalmon”, óva intett a lázító kijelentésektől.

11:18 Kifejezetten fagyos légkörben kezdődtek meg a tárgyalások az ukrán és az orosz fél között Isztamulban – értesült az Al Jazeera. A résztvevők még csak kezet sem fogtak egymással. 

11:00 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren mondott köszönetet Petr Fiala cseh miniszterelnöknek. Mint megjegyezte: köszöni, hogy a csehek támogatták őket az oroszok elleni harcukban, továbbá „a jelentős humanitárius és biztonsági segítségnyújtást, valamint a Csehországban ideiglenes menedéket találó ukránokkal szembeni kivételes bánásmódot”.

10:26 A Tass és a RIA oroszországi hírügynökségek alapján a The Guardian arról ír, hogy az orosz külügyminisztérium nagyköveteket hív be a balti államokból, hogy diplomák kiutasítását jelentse be.

10:15 Magyarország területére hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 5156 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4741-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

9:50 Ukrajna reméli, hogy ma megnyíhat három menekültfolyosó a polgári lakosság számára. Mariupolból Bergyanszkon át Zaporizzsjába nyitnának utat, hogy a lakók személyautókkal elhagyhassák a várost. Ez derült ki Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes mai nyilatkozatából. A helyi hatóságok szerint a kikötőváros 440 ezer lakójából mintegy 100 ezer még az ostromlott városban tartózkodik. Emellett további két város, Enerhodar és Melitopol város lakói számára nyitnak humanitárius folyosó – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hétfőn zárva voltak a harcokkal érintett városokból kivezető utak, mert azokat az ukránok nem ítélték biztonságnak az orosz fegyveres erők lehetséges támadásai miatt.

9:32 Azonnali tűzszünetre szólította fel Ukrajna és Oroszország képviselőit Recep Tayyip Erdogan török elnök televíziós beszédében. Mint mondta, mindkét félnek feladata, hogy véget vessen ennek a tragédiának. Két hét után ma tárgyal először személyesen a két delegáció, ezt vezette fel Erdogan beszéde. A részletek cikkünkben.

9:15 Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt – értesült a Telex partnere, az Euractiv. A részletek cikkünkben.

9:01 A nagy-britanniai védelmi minisztérium hírszerzői szerint is az ukránok sikerrel hajtottak végre helyi ellentámadásokat Kijevtől északnyugatra, számos helyen visszaszorították az oroszokat. A Kijevi körül felvonultatott orosz csapásmérő egységek továbbra komoly fenyegetést jelentenek az ukrán fővárosra. A déli fronton Oroszország folytatta a Mariupol elleni offenzíváját, de állítják, hgy az ukránok továbbra is ellenőrzik a kikötőváros központját.

8:46 Az orosz invázió kezdete óta összesen 510 ezer ukrán állampolgár tért vissza Ukrajnába. Az adatot a ukrán határőrség közölte. Csak az előző héten 110 ezer személy tért haza – mondta a német Die Welt című német napilapnak hétfőn Andrij Demcsenko. Közlése szerint 10-ből 8 személy férfi, és a többségük Lengyelországból utazott haza.

8:34 Ukrán közlés szerint az orosz fegyveres erők hétfőn csapást mértek Ljubotyin városára a harkovi régó északkeleti részén. A támadásban heten sérültek meg, egy halálos áldozatról számoltak be. A hatóságok képeket is közzétettek a támadásról, amelyek a BBC oldalán láthatók.

8:24 Kedd hajnalban ismét légiriadó volt Kárpátalján – közölte a Kárpátaljai Igaz Szó a közösségi oldalán. A riadót egy óra múltán lefújták, támadás nem történt.

8:00 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ugyan sikerült kiszorítani az orosz fegyveres erőket a Kijev közelében található Irpiny városából, de továbbra is feszült a helyzet az országban. Erről éjjeli videóüzenetében beszélt. Elmondta, hogy a harcok ott és az ország más térségeiben is folytatódnak. Figyelmeztetett, hogy a kijevi régió északi részét továbbra is az oroszok ellenőrzik. Arról is beszélt, hogy nagyon nehéz a helyzet Csernyihivben, Szumiban, Harkovban, a Donbász vidékén és Ukrajna déli részén.

7:49 Orosz sajtóértesülések szerint Ramzan Kadirov csecsen hadúr az oroszok által ostromlott Mariupolba utazott, hogy fokozza az ott harcoló orosz fegyveres erők harci morálját. Erről Ahmed Dudajev csecsen miniszter a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek beszélt hétfőn. Az ügynökség egy fotót is közzétett, amelyek Kadirov 20 csecsen harcos körében látható. Dudajev szerint Kadirov segíteni fog Mariupol „felszabadítási stratégiájának” megtalálásában. Maga Kadirov pedig azt írta a Telegram csatornáján, hogy „ a náci banditák által lebombázott város megtisztítása” javában zajlik. Megfogalmazása szerint Mariupol „nagyon rövid időn belül felszabadul” – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke.

7:30 Az ukrán haderő szerint az oroszok az üzemanyagtárolókra és a civilek által lakott városrészekre összpontosítanak, hogy logisztikai problémákat és humanitárius válságot okozzanak. Mint a BBC felidézte, az elmúlt napokban több városban, így Kijev mellett Lembergben, Rinnében, Zsitomirban, és Luckban is ért üzemanyag-raktárat bombatalálat. Ukrán állítás szerint az orosz fegyveres erők terrorizálják al lakosságot. Ez fosztogatásban, máskor emberrablásban mutatkozik meg.

6:49 Dmitrij Peszkov, az orosz Kreml szóvivője szerint Oroszország csak a léte fenyegetettsége esetén vet be atomfegyvert. Az ukrajnai háború miatt nem. Az ukrajnai hadművelet bármilyen kimenetele természetesen nem ok atomfegyver bevetésére – mondta Peszkov a PBS csatornának a nyilatkozatot idéző Frankfurter Allgemeine Zeitung szemléje szerint.

6:40 Az ukránok szerint kétséges, hogy sikerre vezethetnek-e a mai isztambuli béketárgyalások. Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy nem kereskednek emberekkel, földdel és szuveneritással. A minimumot humanitárius kérdések jelenik, a maximumot pedig a tűzszünet – jelentette ki Kuleba az ukrán televízióban a tárgyalásokra vonatkozóan. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megszólalt. Ő felidézte, hogy az eddigi tárgyalások nem hoztak előrelépést, de fontos, hogy személyesen folytassák az egyeztetéseket – foglalta össze ugyancsak a brit közszolgálati médium, a BBC.

6:15 Megérkezett az ukrán tárgyalódelegáció Isztambulba – írja a BBC. A küldöttség tagja Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és Mihail Podoljak, az elnöki hivatal vezetője. Ukrán részről az egyeztetés célja a tűzszünet elérése. A portál szerint szerint a tárgyalás helyi idő szerint 10 órakor kezdődik. Két hét után folytatódnak a személyes tárgyalások a hadban álló felek között.