Ukrán nagykövet: Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek

Ukrán nagykövet: Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek

Ljubov Nepop ukrán nagykövet 2019. április 26-án. (MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem érti, hogy miért vetődik fel még mindig az a kérdés Magyarországon, hogy magyar katonáknak kellene menni harcolni Ukrajnába. Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek és helyettünk harcoljanak! Ezt nem kértük, és nem is kérjük – mondta Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete egy budapesti fotókiállítás megnyitóján kedden az RTL.hu beszámolója szerint.

A háború borzalmait és hétköznapi valóságát bemutató, menekültek által készített fotók köztéri kiállításának megnyitóján megköszönte Magyarországnak, a magyar népnek az eddigi szolidaritást és támogatást, azonban mint mondta, a háború folytatódik, és ezért szerinte további támogatásra van szüksége Ukrajnának. Nepop nagyon gyakran hallja, hogy ez csak az ukránok háborúja, és ehhez nincs köze Magyarországnak. Oroszországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva hozzátette: az orosz lakosság többsége ugyanakkor azt is támogatná, hogy valamely EU- vagy NATO-tagállamot is megtámadjanak.

„A békét nem lehet megőrizni, ha nem teszünk semmit azért, hogy megállítsuk az agresszort. A békéért ki kell állni. Mi békét akarunk, de Oroszország megtámadott minket. Ha nem harcolunk, nem csinálunk semmit, az nem békéhez, hanem Ukrajna bekebelezéséhez fog vezetni” – mondta Nepop, aki figyelmeztetett: ha Ukrajna elesik, akkor az ukrán-magyar határból orosz-magyar határ lesz.

Szerinte Oroszország megállítása Ukrajnában közös érdek, hiszen legközelebb a NATO-tagországoknak kell megállítaniuk az orosz hadsereget. Ezért kérnek fegyvereket és más védelmi eszközöket. Hiszen ha az ukrán hadsereget segíti Magyarország, akkor az ott harcoló kárpátaljai magyarokat is segíti. A nagykövet szerint ha Magyarország a légtérzárlatot nem is támogatja, még mindig lehet támogatni Ukrajnát légvédelmi és rakétavédelmi eszközökkel. Ha fegyvereket nem akarunk küldeni, akkor küldhetünk sisakokat és golyóálló mellényeket. Az Oroszország elleni szankciókra kitérve azt mondta, nem akarják, hogy megbénuljon a magyar gazdaság. Ezért nem kétoldalú, orosz-magyar, hanem EU-s szankciókat kérnek, hogy mérsékeljék az országok kárait. „Akik közelebb vannak, azoktól több segítséget vársz” – tette hozzá.

Orbán viselkedése „Oroszország felkérése, hogy folytassa agresszióját Európában”

Kategorikusan elutasítjuk Szijjártó Péter külügyminiszter azon próbálkozásait, hogy Ukrajnát bevonja a magyarországi belpolitikai harcba – írta kedden a Facebookon Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. A 24.hu szemléje szerint hozzátette: erkölcstelen az ukránok megpróbáltatásain spekulálni, hogy politikai osztalékot kapjanak a parlamenti választások előtt. Nikolenko kiemelte, hogy Magyarország belügyeibe eddig sem avatkozott bele Ukrajna, és ezután se fognak. A magyar politikusok tetteit végső soron a magyar nép és a történelem fogja értékelni.

Ukrajna felszólítja a magyar vezetést, hogy hagyjon fel az Oroszországhoz való korábbi lendületes közeledésével, és ismerje fel azt a nyilvánvaló tényt, hogy Ukrajna békéje és biztonsága nélkül nincs béke és biztonság Magyarországon sem. Úgy vélte, az, hogy Orbán Viktor megtagadta Ukrajna teljes támogatását, „nem Magyarország háborús szerepvállalásának megakadályozása, hanem épp ellenkezőleg, Oroszország felkérése, hogy folytassa agresszióját Európában”. Hozzátette: Számítunk arra, hogy Budapest előmozdítja az egységet az EU-ban és a NATO-ban, hogy Oroszország véget vessen Ukrajna elleni háborújának. Oroszországnak nem szabad több teret adni az ukrán nép elleni atrocitások folytatására és az európai biztonság lerombolására. Ismert, Szijjártó Péter kedden délelőtt bármiféle bizonyíték nélkül azt mondta, hogy Márki-Zay Péter „megegyezett” az ukrán elnökkel, hogy ha az ellenzék nyeri a választást, akkor Magyarország „beszáll a háborúba”.

„Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait”

Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a dán parlamenti képviselőknek szóló videóüzenetben a 444.hu szerint. „Az átlagember számára elképzelhetetlen a gonoszságnak az a foka, amit országunk fejére hoztak. Ezért kérem, hogy képviseljék a szolidaritás ügyét az Európai Unióban a szabadság és az emberiesség védelme érdekében” - mondta Volodimir Zelenszkij. „Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait” – fogalmazott.

Percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja a háborúról!