Megszólalt a magyar kormány felháborodását kiváltó svéd oktatófilmet sugárzó csatorna vezetője

Megszólalt a magyar kormány felháborodását kiváltó svéd oktatófilmet sugárzó csatorna vezetője

Szijjártó Péter és Kövér László házelnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 3-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Önmagában is örömteli, hogy a magyar politikusok nézik az UR-t – a Hvg.hu szúrta ki, hogy ezt nyilatkozta a Financial Times című lapnak Kalle Sandhammar, annak a kis svéd közszolgálati műsorszolgáltatónak a vezetője, mely a magyar kormányt látványosan kiborító oktatóvideót készítette. Véleménye szerint mélységesen tudatlanság azt gondolni, hogy a svéd politikusok ellenőrzik az UR tartalmát.

Ahogyan arról már lapunk is beszámolt egy olyan kisfilmről van szó, amely szerint a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon. A filmet a svéd közoktatásban is használják, ebben többek között Gulyás Márton, a Partizán Youtube-csatorna vezetője is nyilatkozik, és arról beszél, Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Szijjártó Péter a történtek miatt már svéd kollégájának is levelet írt azt fejtegetve, hogy ők sürgetik a magyar országgyűlési képviselőket a NATO-csatlakozásuk ratifikálására, „miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát”. Kövér László házelnök pedig hasonló indokok mentén úgy gondolja, nem biztos, hogy a svéd NATO-csatlakozást most meg kell szavazniuk. 

Svédország NATO-csatlakozását jó ideje blokkolja a magyar kormány. Korábban a törökök is ellenezték, de Recep Tayyip Erdogan elnök idén júliusban már a támogatásról beszélt.