Moszkva magyarázza a helyzetet: kívülről szítják a kazahsztáni válságot

Moszkva magyarázza a helyzetet: kívülről szítják a kazahsztáni válságot

A tüntetők megfékezésére kivezényelt rohamrendőrök vonulnak Almatiban 2022. január 5-én. (MTI/EPA/STR)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását – közölte az orosz külügyminisztérium azzal összefüggésben, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) tanácsa úgy döntött, Kazahsztánba vezényli a szervezet békefenntartó erőit.

Az MTI által idézett kommüniké szerint az Oroszországi Föderáció, megerősítve eltökéltségét szövetségesi kötelezettségeinek teljesítésére, támogatta sürgős intézkedések elfogadását a kazahsztáni belpolitikai helyzet gyors romlása és az erőszak növekedése miatt.

Oroszország a baráti országban a közelmúltban történt eseményeket arra irányuló, kívülről szított kísérletnek tekinti, hogy kiképzett és szervezett fegyveres formációk felhasználásával, erőszakot alkalmazva aláássák az állam biztonságát és integritását.

A külügyi tárca hangsúlyozta: az Oroszországi Föderáció folytatja a szoros konzultációkat a kazah féllel és más KBSZSZ-szövetségesekkel, „hogy elemezzék a helyzetet, és szükség esetén további hatékony lépéseket foganatosítsanak, mindenekelőtt a kazah rendvédelmi szervek támogatására a terrorellenes művelet végrehajtásában, szavatolva az ország minden békés állampolgárának biztonságát. A fellépés kiterjed a létfontosságú infrastrukturális létesítmények biztonságára, felszabadításukra, hogy visszaállítsák felettük a kazah hatóságok ellenőrzését.”

„A köztársaság normális életének mielőbbi helyreállításában vagyunk érdekeltek” – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen.

Jen Psaki washingtoni fehér házi szóvivő kijelentette, hogy teljességgel hamisak azok az orosz vádak, amelyek szerint az Egyesült Államok szítaná a zavargásokat.

Orosz hírügynökségekre hivatkozva a The Guardian már korábban hírt adott arról, hogy orosz paramilitáris erők megérkeztek Kazahsztánba a „békefenntartó” hadművelet keretében.