Nem sokáig ünnepelheti Trump a mexikói falat

Nem sokáig ünnepelheti Trump a mexikói falat

Határfal Mexikó és az Egyesült Államok határán, San Diego és Tijuana között. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy győzelem a határ biztonsága és a jogállam számára! – így ujjongott Donald Trump amerikai elnök kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren, miután megtudta, hogy az Egyesült Államok Legfelső Bíróságának döntése értelmében át lehet csoportosítani pénzt a mexikói határfal építésére a Pentagon költségvetéséből.

Ezzel zöld lámpát kapott az építkezés Új-Mexikó államban egy 74 kilométeres, az arizonai Yumában pedig egy 8 kilométeres szakaszon, ami összesen 2,5 milliárd dollárjába fog kerülni az amerikai adófizetőknek. Szakértők azonban egyre többször figyelmeztetnek: azzal, hogy megépül ez a falszakasz, még egyáltalán nem oldódik meg az országra nehezedő, illegális bevándorlás okozta probléma. Így pedig hiába teljesíti Trump az egyik legfontosabb választási ígéretét, gyorsan megérkezhetnek a kijózanító adatok az illegális bevándorlókról.

Mexikói-amerikai határ: nagyüzemben csempészték a koldusokat | Magyar Hang

Több ezer román állampolgárt csempésztek be az USA mexikói határán craiovai bűnözők, akiknek egy részét most kapták el román-amerikai együttműködésben. A Digi24 román hírtévé információi szerint az Egyesült Államokba csempészettek közül az utóbbi években 4200 olyan román állampolgárt kaptak el az amerikai hatóságok, akik loptak, koldultak vagy éppen prostitúcióból próbált megélni.


Ezelőtt persze még hátra van egy újabb jogi huzavona. Bár Trump tervébe a Pentagon már korábban beleegyezett, egy fellebbviteli bírósági döntés helyt adott a Sierra Club nevű környezetvédő szervezet és a határ menti közösségek egy csoportja közös perkérelmének, ezért függesztették fel korábban az építkezést. Most, a szövetségi legfelső bíróság döntése után a környezetvédőket és a határ menti közösségeket képviselő Amerikai Polgárjogi Unió azonnal jelezte, hogy tovább folytatja a jogi harcot.
A fal egyébként aligha oldja meg az illegális bevándorlást, ugyanis támogatói több dologgal nem számoltak. Mindenekelőtt azzal, hogy a mexikói határon érkező migránsok csak egy részét képezik az országban illegálisan tartózkodóknak. Miközben a múlt évben nagyjából 600 ezren próbálták illegálisan átlépni a déli határt, több mint 660 ezren voltak a túltartózkodók. Ők egykor legálisan érkeztek az országba, azonban túllépték a vízummal vagy vízum nélkül engedélyezett tartózkodási időtartamot.

Az elnöki különgép eladásából is a migráció megállítását fedezi Mexikó | Magyar Hang

Az elnöki különgép eladásából származó összeget is a migráció megállítására fordítja Mexikó, miután a közép-amerikai ország nemrég megegyezett északi szomszédjával, az Egyesült Államokkal, hogy erőteljesebben fellépnek az Amerika felé tartó migrációs nyomással szemben, cserébe Washington nem vet ki büntetővámokat a mexikói árukra - jelentette be Andres Manuel Lopez Obrador.

A múlt év adatai egészen meglepők: e szerint a legtöbb, mintegy 90 ezer túlhasználó Kanadából jött, csak utánuk következnek a Mexikóból érkezettek, 50 ezren, a sor az indiaiakkal, a brazilokkal, a venezuelaiakkal és a kínaiakkal folytatódik. Érdekes, hogy meglehetősen sok magyar is van azok között, akik megszegték az Egyesült Államok beutazási előírásait azzal, hogy nem hagyták el időben az országot. Az amerikai vízummentességet élvező harmincnyolc ország közül hazánkból a második legmagasabb a szabályszegők aránya (több mint ezer fő), még a vízumköteles lengyeleknek és románoknak is sokkal jobbak a mutatóik. A túltartózkodók nagy része szándékosan marad Amerikában, hogy aztán illegálisan munkát vállaljon. Ezt a folyamatot pedig semmilyen fal nem állíthatja meg.

rumpnak ugyancsak meghiúsulhat az az ígérete, amely szerint a mexikói fallal elvághatják a heroinkereskedők útját. Ugyan az amerikai elnök szerint a heroinszállítmányok 90 százaléka a déli határon át érkezik, a hatóságok adatai ennek ellentmondanak. 2017-ben például a lefoglalt heroinnak csak 39 százaléka érkezett a mexikói határon keresztül. Habár az Amerikában terített heroin nagy része valóban Mexikóból származik, többségét a legálisan működő kikötőkön keresztül csempészik be az országba, vagy egyszerűen járművekkel, személyautókkal és áruszállító kamionokkal egyaránt.

Újabb nagy dobásra készül Roger Waters: The Wall a mexikói határon | Magyar Hang

Roger Waters, a Pink Floyd egykori frontembere és dalszerzője az Egyesült Államok és Mexikó határán, a tervezett falnál szeretné előadni a zenekar legendás The Wall című albumának dalait. A közismerten Turmp-ellenes brit zenész egy a Pink Floyd-dal kapcsolatos londoni kiállításon nyilatkozott az AFP hírügynökségnek.


Ezért a biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a fal megépítése után a drogcsempészet miatt jelentősen megnövekedhet a forgalom az utakon. Mindennek ellenére aligha lehet bárkinek is kétsége afelől, hogy a közelgő elnökválasztási kampányban Trump kedvenc témája a mexikói határfal lesz, amely egyfajta kézzelfogható szimbóluma is lehet majd annak, hogy az elnök betartotta ezen ígéretét. Ha pedig minden jól megy, a választásig nem jönnek ki a statisztikák arról, hogy a fal valójában nem megoldotta, csak más útvonalakra terelte a migrációt és a drogkereskedelmet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!