Nukleáris terrorizmussal vádolja Zelenszkij Oroszországot

Nukleáris terrorizmussal vádolja Zelenszkij Oroszországot

A zaporizssjai atomerőműnél zajló támadás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nukleáris terrorizmussal vádolta meg Oroszországot az ukrán elnök péntek hajnalban közzétett videójában, miután az orosz erők heves lövöldözése következtében tűz ütött ki a zaporizssjai atomerőműnél. Az ukránok folyamatosan kérték az oroszokat, hogy hagyjanak fel a legnagyobb európai atomerőmű támadásával, a tűz állításuk szerint valódi nukleáris veszélyhelyzetet teremtett.

Volodimir Zelenszkij figyelmeztetett mindenkit, hogy eddig egyetlen állam sem lőtt ágyúval egy atomerőműre, Vlagyimir Putyin viszont most ezt is meglépte. Az elnök szerint ez az első alkalom a történelemben, az emberiség történetében, hogy egy „terrorista állam” a „nukleáris terror” eszközéhez nyúlt. Az elnök közölte azt is, hogy 15 atomreaktor van Ukrajnában. – Ha ezek közül az egyik felrobban, az mindenkinek a vége, az Európa vége – tette egyértelművé. 

A lángokat a létesítményben nagyjából fél hétre sikerült megfékezni, addigra a harcok is nyugvópontra jutottak. Az ukrán hatóságok szerint az erőmű nem szenvedett súlyos károkat, és a sugárzás szintje jelenleg normális.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!