Orosz diplomatákat utasítottak ki a horvátok

Orosz diplomatákat utasítottak ki a horvátok

A horvát parlament, a Szábor épülete Zágrábban (Fotó: Suradnik13/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horvátország a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményre hivatkozva tizennyolc orosz diplomatát és az adminisztratív-technikai személyzet hat tagját, összesen 24 orosz nagykövetségi dolgozót utasított ki az országból – közölte hétfőn a horvát külügyminisztérium az MTI szerint.

A tárca bekérette Andrej Neszterenko zágrábi orosz nagykövetet, hogy kifejezze Horvátország leghatározottabb tiltakozását Oroszország Ukrajna elleni „brutális agressziója és az elkövetett bűncselekmények” miatt. Az orosz nagykövetnek elmondták: Horvátország úgy döntött, a zágrábi orosz nagykövetség létszámát hozzáigazítja saját moszkvai nagykövetségének létszámához.

A közlemény szerint Zágráb ismételten felszólította az orosz felet az Ukrajna elleni katonai agresszió azonnali abbahagyására, az orosz csapatok kivonására Ukrajna egész területéről, valamint a lakosság evakuálási útvonalának és a humanitárius segélyek eljuttatásának sürgős biztosítására. Hangsúlyozták: Horvátország elvárja, hogy a bűncselekmények felelőseit bíróság elé állítsák.

Az Európai Unió tagállamai eddig több száz orosz diplomatát utasítottak ki az Ukrajna ellen indított háborúra válaszul, Magyarország ugyanakkor egyet sem. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnököt a választási győzelmét követő nemzetközi sajtótájékoztatón megkérdezte az AP, egészen pontosan arra voltak kíváncsiak, kiutasítanak-e orosz diplomatákat, ahogy ezt más országok is tették kémkedés gyanúja miatt. – Ha úgy látjuk, hogy a megengedett információgyűjtésen túl végez tevékenységet bármelyik nagykövetség munkatársa, ki fogjuk utasítani – mondta a kormányfő. Arra is utalt, hogy politikai okból nem tesznek ilyet, de azt nem állította, hogy más országokban ez politikai okból tették. – Ahány ház, annyi szokás – mondta.