Orosz-ukrán válság: már Amerika is invázióról beszél

Orosz-ukrán válság: már Amerika is invázióról beszél

Joe Biden amerikai elnök reagál a terrortámadásokra (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hangsúlyeltolódást lehet megfigyelni az amerikai diplomáciában, a Fehér Ház már invázióként értékeli az orosz csapatok kelet-ukrajnai bevonulását – hívja fel a figyelmet a The Guardian.

Az amerikai diplomaták korábban még tartózkodtak a megszállás szó használatától, míg az európai vezetők közül kedd reggel már többen egyértelműen invázióként hivatkoztak a hadműveletekre. A Fehér Ház hosszasan mérlegelte a helyzetet, majd utána jelezte, hogy álláspontja megváltozott: „Úgy gondoljuk, hogy ez egy invázió kezdete, Oroszország legújabb ukrajnai inváziója" – mondta Jon Finer, nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettes. – Az invázió az invázió, és jelenleg épp ez folyik – tette hozzá.  

Ennek azért van jelentősége, mert Joe Biden elnök korábban az invázió megkezdéséhez kötötte azoknak a súlyos gazdasági szankcióknak a kivetését Moszkvával szemben, amelyeket már hónapok óta kilátásba helyezett.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését. Ezután az orosz fegyveres erőket felhatalmazta, hogy „biztosítsák a békefenntartást” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken. Nem sokkal később nagy létszámú hadoszlop indult el Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába. 

Az uniós külügyminiszterek kedd délután döntenek az esetleges szankciókról, de Boris Johnson a maga részéről már be is jelentette a brit szankciókat.