Palesztinok százai haltak meg, miután légicsapás ért egy gázai kórházat

Palesztinok százai haltak meg, miután légicsapás ért egy gázai kórházat

Rakétatalálat ért egy gázai kórházat 2023. október 17-én ( Fotó: AFP via Europress / Dawood NEMER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Légicsapást mértek a gázai al-Ahli Arab kórházra kedden este, ami miatt emberek százai halhattak meg – írta az Al Jazeera. A hírportál szerint legalább 500 halott lehet, míg a CNN 200-300 áldozatról írt. Ezen felül több százan rekedhettek a romok alatt. Sajtóhírek szerint a kórház nemcsak betegeket látott el, hanem menedékként is szolgált azon palesztinok számára, akik elhagyták otthonaikat.

Az intézmény elleni támadást már több nemzetközi szervezet és ország is elítélte. A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról írt az X-re (korábban Twitter), hogy határozottan elítéli a támadást és a civilek és az egészségügyi dolgozók azonnali védelmére szólított fel. Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke például úgy fogalmazott: Izrael legújabb támadása „nélkülözi a legalapvetőbb emberi értékeket”. A rakétacsapást elítélte Katar is, és „veszélyes eszkalációnak” nevezte, míg Egyiptom külügyminisztere is azt jelezte, a civilek szándékos bombázása a nemzetközi emberi jogok súlyos megsértése. – A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden. Michel szerint bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint ugyanakkor nem ők a támadás felelősei – írta a Times of Israel. Azt állítják, hogy „hírszerzési információk alapján a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű szervezet meghibásodott rakétája okozta a halálos robbanást a gázai kórházban”.

A gázai kórház elleni támadást követően Mahmúd Abbász palesztin elnök lemondta szerdára tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel, aki egyébként Izraelbe is ellátogat – írta a CNN

 

 

Címkék: Izrael, Gáza, Hamász