Pancsolt üzemanyag miatt álltak le a román vadászgépek

Pancsolt üzemanyag miatt álltak le a román vadászgépek

A román légierő egyik Mig 21-es gépe (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rés keletkezett a NATO keleti szárnyának védelmében, amikor egy bűnözői csoport átverte a román hadsereget, és a tőlük vásárolt rossz minőségi kerozin miatt több MIG 21-es repülőgép működésképtelenné vált – írja tényfeltáró riportjában a Gandul. A Ploieşti-i Fellebbviteli Bíróság bírái szerint három tankernyi üzemanyagot sóztak rá a román hadseregre, aminek következtében még a nemzetbiztonság is veszélybe került, és az ország átmenetileg nem volt képes teljesíteni a NATO-val szembeni kötelezettségeit. A csalás miatt a román szakminisztérium közel 6,5 millió euróval károsodott, amikor több vadászrepülőgépe lerobbant és javításra szorult.

Az ügy részletei: 2018. február 27-én egy helyi üzletember által vezetett SC Jetfly Hub négy évre szóló keretmegállapodást kötött a honvédelmi minisztériummal, amelynek értelmében a vállalat nyolc katonai egység számára szállít turbó sugárhajtású repülőgép-üzemanyagot. A szerződés értelmében kétféle kerozin, a Jet Al és a Jet Al Premium szállításáról állapodtak meg. A nyomozók szerint a hadsereg bizalmának elnyerése érdekében az első szállítmányt a szerződés szerint az Evia Petrol nevű hajó hozta a konstancai kikötőbe. Azt azonban a kormány képviselői nem tudták, hogy ugyanebben a kikötőben már jóval korábban, 2017 októbere óta kikötött egy görög hajó, amely olcsó, rossz minőségű kerozinnal volt megrakodva – később erről látták el a repülőgépeket.

Nem csoda, hogy a vadászgépek kezdtek furcsa jeleket produkálni (arról, hogy hány MIG zuhant le az elmúlt években Romániában, itt írtunk), így a szervizelést végző cég értesítette a légierő vezérkarát. A „szokatlan megnyilvánulások” között volt például, hogy a központi szűrőben fémforgácsokat találtak. A szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a kerozin használata miatt megsérültek az üzemanyagszivattyúk, és öt MIG repülőgép meghibásodott. A román hadseregnek okozott végső kárt az ügyészek legalább 30 millió lejben, azaz több mint 6,5 millió euróban állapították meg.

Címkék: Románia, NATO