Párizs gyorsan betiltotta a szabadságkonvojokat

Párizs gyorsan betiltotta a szabadságkonvojokat

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a járványügyi korlátozások ellen Ottawában tiltakozó kamionosokhoz és tehergépkocsi-vezetőkhöz csatlakozott tüntetőket üdvözlik emberek az Alberta állambeli Edmontonban 2022. február 5-én. (MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig hogy demonstrálni kezdtek Franciaországban a kanadai szabadságkonvoj mintájára, a párizsi rendőrség gyorsan be is tiltotta az egészet. A The Guardian írt arról, hogy bár a kamionosok február 11. és 14. között terveztek felvonulni, ez a csütörtöki hatósági bejelentés szerint tilos lesz számukra.

Szerdán Dél-Franciaországból indultak el tüntetők, hogy a tervek szerint Párizs és Brüsszel érintésével tiltakozzanak a koronavírusügyi korlátozások ellen. Előzőleg a kanadai kamionosok tettek így, blokád alá véve Ottawát. A kanadai hatóságok próbálkozásai eddig eredménytelenek voltak, és úgy tűnik, Justin Trudeau elnök sem hajlik a járványügyi korlátozások enyhítésére. A kanadai tiltakozók még egy határátkelőt is eltorlaszoltak.

A héten kétszáz tiltakozó gyűlt össze egy nizzai parkolóban, többen pedig kanadai zászlóval jelezték, hogy egyetértenek a tengerentúli demonstrálókkal. Több ezer járművel, kamionokkal és egyéb személygépjárművekkel terveztek felvonulni pénteken, teljesen megbénítva a párizsi közlekedést, hogy így gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra.

A Le Figaro szerint Bayonne-ból és Perpignanból is elindultak többen, a céljuk pedig többek közt a vakcinaigazolványokkal szembeni állásfoglalás. A lap azt írja, a párizsi rendőrség szigorú következményeket helyezett kilátásba. Emlékeztetett arra, hogy a közlekedés megbénításáért kétéves börtönbüntetés, 4500 eurós bírság és az érintett sofőr jogosítványának három évre való felfüggesztése is járhat.

Szerdán egyébként kérdezték Gabriel Attal kormányszóvivőt a tiltakozásokról, ő pedig azt mondta, tisztában vannak vele, hogy az elmúlt két év után az emberek már belefáradtak az egészbe. Viszont úgy véli, Franciaország azon államok közé tartozik, amelyek a legkevesebb korlátozó intézkedést hozták. Mindenesetre a hatóságok fontolóra veszik, hogy március végére, április elejére teljesen feloldják a vakcinaigazolványhoz kötött korlátozásokat. Franciaországban jelenleg jóval több helyen kérik el az oltásról szóló igazolást, mint például Magyarországon.