Karácsonykor is voltak zavargások Párizsban az előző napi gyilkosságok miatt

Karácsonykor is voltak zavargások Párizsban az előző napi gyilkosságok miatt

Rohamrendőrök egy oldalára fordított, lángoló személygépkocsi mellett a kurd tüntetők demonstrációján, Párizs belvárosában 2022. december 24-én. Előző nap egy 69 éves férfi tüzet nyitott egy kurd kulturális centrumra, majd egy fodrászüzletre és egy kávézóra a francia főváros központjában. A támadásban hárman életüket vesztették, három embert pedig kórházban ápolnak. (MTI/AP/Lewis Joly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Párizsban szombaton is összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között az előző napi, három halálos áldozattal járó lövöldözés után. A tiltakozók gépkocsikat borogattak, és megdobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A zavargásban legalább egy autó kiégett és kisebb tüzek is voltak a Place de la République, a demonstrációk hagyományos helyszíne környékén, ahol előzőleg békés tüntetést tartottak a kurdok.

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a tüntetők egy része elhagyta a helyszínt. Egyesek megdobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Két óráig tartottak a zavargások, mire sikerült a tömeget szétoszlatni.

Mint megírtuk, pénteken egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett Párizs forgalmas X. kerületében, egy kurd kulturális központ közelében, ahol a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására készültek emlékezni. A rendőrség őrizetbe vett egy 69 éves férfit, aki a hatóságok szerint nemrégiben szabadult az őrizetből, miközben a tárgyalására várt, amiért egy évvel korábban karddal támadt egy párizsi menekülttábor lakóira. A gyanúsított kihallgatása után immár fajgyűlölet miatt elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés ellene vád – közölte szombaton az ügyészség az MTI tudósítása szerint.