Progresszív kormányzóval vágna neki az elnökválasztásnak Kamala Harris

Progresszív kormányzóval vágna neki az elnökválasztásnak Kamala Harris

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél az Atlantában rendezett kampányrendezvényen 2024. július 30-án. (MTI/EPA/Edward M. Pio Roda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kamala Harris alelnökjelöltje Tim Walz minnesotai kormányzó lesz az amerikai elnökválasztáson – értesült többek között a CNN. Harris később hivatalosan is bejelentette a döntést az X-en.

A 60 éves politikus esélye a pozícióra az utóbbi napokban lőtt ki igazán, kezdetben ugyanis jóval valószínűbbnek tűnt, hogy Harris Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót vagy Mark Kelly arizonai szenátort válassza. Walzot progresszív liberálisként könyvelik el, eredetileg tanárként dolgozott, majd 2019-ben megválasztották Minnesota kormányzójának, miután 12 évig volt kongresszusi képviselő. A Hvg.hu szerint a politikus a rábízott államot is progresszív elvek mentén kormányozza, így az ingyenes iskolai étkeztetés, a klímavédelem, az abortusz szabadsága és a középosztályt érintő adócsökkentések mind fontos szerepet játszanak a programjában. Korábban határozottan kiállt a szabad fegyverviselés mellett, ám az utóbbi időben a szigorúbb szabályozást és háttérvizsgálatot sürgette. Az országosan kevésbé ismert Walz azzal hívta fel magára a Harris-kampány és a média figyelmét, hogy az utóbbi hetekben kitartóan kritizálta Donald Trumpot és alelnökjelöltjét, J. D. Vance-t, őket és politikájukat „furcsának” nevezve.

Az MTI azt írta, hogy Harris kedden késő délután személyesen Philadelphiában mutathatja be jelöltjét a pennsylvaniai nagyvárosban szervezett választási gyűlésén, amelyen sajtóértesülések szerint részt vesz Tim Walz is. A Demokrata Párt meghatározó politikusa, Nancy Pelosi korábbi képviselőházi elnök egy televízióinterjúban Tim Walzot „Amerika középső részét képviselő” igazi demokrataként jellemezte. Kamala Harris döntését méltatta többek között Hillary Clinton volt külügyminiszter és korábbi demokrata elnökjelölt, valamint Bernie Sanders szenátor, aki 2016-ban és 2020-ban is pályázott a demokrata elnökjelöltségre.

Republikánus párti vezető politikusok szerint Kamala Harris választása a radikális baloldali politika előtérbe helyezését tükrözi a mérsékelt irányzatot képviselő, zsidó származású Josh Shapiróval szemben. Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns úgy nyilatkozott, hogy Harris választása „győzelem a nyitott határok politikája és a szocializmus számára”.