Könnygázzal és puskatussal oszlatták fel a tálibok a női jogvédők kabuli tüntetését

Könnygázzal és puskatussal oszlatták fel a tálibok a női jogvédők kabuli tüntetését

Afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án. Az előző tálib uralom idején, 1996-2001 között az iszlám törvények voltak érvényben, amelyek erősen korlátozták a nők jogait. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. (MTI/AP/Wali Sabawoon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A diszkrimináció ellen, illetve a nők közéleti szerepvállalása mellett tüntettek a nők az elmúlt napokban többször is Kabulban, szombaton már erőszakkal reagáltak a tálibok a nők követeléseire. A tiltakozók a volt védelmi minisztérium épületénél gyűltek össze, a BBC beszámolója szerint épp az elnöki palota felé tartottak, amikor az iszlamista szélsőségesek könnygázt lőttek ki a csoportra, illetve puskatussal kezdték verni az utcára vonulókat.

A tálibok azt állítják a Tolo News afgán televízió szerint, hogy a tüntetésen kezelhetetlenné vált a helyzet, ezért léptek fel erőszakosan. A nők egyébként azért demonstráltak többek között, hogy dolgozhassanak és pozícióhoz juthassanak az új afgán kormányban is. A tálibok néhány napon belül kihirdethetik az új kabinet névsorát, és állításuk szerint nem zárkóznak el attól, hogy a nők is valamilyen módon szerepet kapjanak, de miniszteri tisztséget nem bíznának rájuk.

A tálibok augusztusban vették át a hatalmat – miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból –, és az elmúlt hetekben azt ígérgették, hogy tiszteletben tartják a nők jogait. Mint emlékezetes, az 1996-2001 közötti uralmuk alatt a nők nem tanulhattak, nem hagyhatták el otthonukat férfikíséret nélkül, és a nyilvánosság előtt csak burkában jelenhettek meg. 

A mostani tüntetés pár tucat résztvevőjére azonban rendkívül erőszakosan támadtak rá terepruhás, fegyveres tálibok, többen meg is sérültek. Az egyik demonstráló, Soraya a Reutersnek elmondta, több vérző fejű nőt látott, miután puskatussal verték őket.