Putyin egyoldalú tűzszünetet hirdetett, de csak 36 órára

Putyin egyoldalú tűzszünetet hirdetett, de csak 36 órára

Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást

Fotó: Képernyőfotó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Az MTI beszámolója szerint Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.

„Tekintettel arra, hogy nagy számban élnek ortodox hívők a harci területeken, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és biztosítsa számukra a lehetőséget, hogy részt vegyenek az istentiszteleten karácsony estéjén, valamint a Krisztus születésnapján” – szólnak Putyin utasításai a Meduza szerint.

Az orosz ortodox egyházfő a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója „cinikus csapdának” nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását. Szerinte az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonbeszélgetésében szintén egyoldalú tűzszünet elrendelését kérte Putyintól csütörtökön (bár nem csak 36 órára), mivel szerinte ezzel lehetne támogatni a békére való törekvést. Erről a Reuters számolt be, az orosz állami média oldalán azonban a két elnök beszélgetésének leiratából kimaradt Erdogan tűzszünetre vonatkozó javaslata. Erdogan közvetítési javaslatára Putyin azzal reagált, hogy hajlandók komoly tárgyalásokat folytatni az ukránokkal, amint Kijev elfogadja a feltételeiket és a megváltozott „területi realitásokat”.

Az orosz külügyminisztérium és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy Moszkvához Kijev részéről nem érkezett tűzszüneti javaslat.
Kirill pátriárka december végén azt hangoztatta, hogy Oroszország szerinte azért indított hadműveletet, mert a kijevi hatóságok és a nyugati országok „szabotálták béketeremtő erőfeszítéseit”. Mint mondta, mélyen elszomorítja, ami történt, de megjegyezte, hogy a konfliktus szításáért elsősorban azok a felelősek, akik „Szent Oroszország egységének, népünk és hitünk egységének megsemmisítésére törekedtek”.

Csütörtök estére a Twitteren reagált Mihajlo Podoljak Putyin bejelentésére. Mint írja: „Először. Ukrajna nem támad meg idegen területet és nem gyilkol civileket. Ahogy Oroszország teszi. Ukrajna csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén… Másodszor. Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lesz »ideiglenes fegyverszünet«. Tartsátok meg magatoknak a képmutatást!”