Szent-Iványi: Orbán nem tényező az Európai Bizottság új elnökének megválasztásakor

Szent-Iványi: Orbán nem tényező az Európai Bizottság új elnökének megválasztásakor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén az EU-csúcs ülése elõtt 2019. július 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába igyekszik továbbra is saját fontosságát hangsúlyozni Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének megválasztásával kapcsolatos tárgyalásokon, egyre kevesebb a befolyása azt követően, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette tagságát. A Fidesz most azt az Ursula von der Leyent támogatja, aki korábban hitet tett az Európai Egyesült Államok mellett és élesen bírálta Magyarország migránspolitikáját.

Bár a hazafelé irányuló kommunikációból úgy tűnik, komoly szerepe volt Orbán Viktornak és a V4 országoknak abban, hogy Manfred Weber már szóba sem jön az Európai Bizottság jövőbeni vezetőjeként, erről szó sincs – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szent-Iványi István. A korábbi külügyi államtitkár szerint ebben az ügyben Emmanuel Macron szava döntött a G20 országok oszakai találkozóján, ahol Orbán és a V4-ek ott sem voltak. Japánban a francia elnök kategorikusan kizárta az Európai Néppárt frakcióvezetőjének támogatását az EB elnöki tisztére, amit Angela Merkel német kancellár a parlamenti erőviszonyok ismeretében el is fogadott. 

– Ekkor került a képbe a szociáldemokrata holland Frans Timmermans, akit az oszakai találkozón résztvevő uniós vezetők közösen javasoltak a Bizottság élére, azonban a hírek szerint tíz ország is tiltakozik ellene, köztük a V4 országok. A szabályok szerint az elnök megválasztása akkor érvényes, ha legalább a tagországok háromnegyedét képviselő, s lakosság 65 százalékát tömörítő országok vezetői rábólintanak. S miután Timmermans ellen a hírek szerint tíz ország is tiltakozok, köztük a V4-ek, úgy tűnik, ő sem lehet az új elnök – fejtegette Szent-Iványi. Szerinte bár nagyon kicsi az esély, azért Timmermans megválasztása nem teljesen valószínűtlen. A hírek szerint ugyanis a korábban tilatkozó bolgárok végső esetben mégis csak megszavaznák a Timmermans jelölését, az ugyancsak a szociáldemokrata pártcsaládba tartozó szlovákok esetében is opció lehet ez, s bár Matteo Salvini olasz belügyminiszter határozottan tiltakozott a holland politikus ellen, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte azonban nem teljesen elutasító ezzel a megoldással szemben. 

Elnapolták az EU-csúcsot - Timmerans még mindig esélyes | Magyar Hang

Eredménytelen volt a vasárnap estétől hétfő délig tartó rendkívüli EU-csúcs Brüsszelben: nincs megegyezés az állam- és kormányfők között az uniós intézmények vezetőinek személyéről. Ezért úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a tanácskozást, de kedden délelőtt 11-kor folytatják.

A V4 országok minden híreszteléssel szemben nem játszanak komoly szerepet ebben a játszmában, az általuk eddig javasolt személy, Maros Sefcovic nem nagyon forog az elnöki tisztségre esélyesek között. Sem Weber, s ha végül nem Timmermans lesz az új elnök, akkor az ő személyének elvetésében sem a V4-ek játszanak főszerepet, hanem a nagyobb országok, és nagyobb fajsúlyú országok.

Orbán pedig maga ismerte el az Európai Néppárt elnökének, Joseph Daulnak írt levelében – amelyben Timmermans esetleges megszavazása ellen emeli fel szavát – a következőket: azt követően, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban, teljesen súlytalanná vált, és semmi befolyása nincs a Néppárt politikájára. Ez a levél jó eséllyel azért született, hogy itthon megmutassa, azért nem írták le végleg személyét, még bele tud szólni a folyamatokba. Ez azért furcsa, mert Daulnak semmiféle befolyása nincs az elnök személyéről folyó tárgyalásokra.

Orbán háttérbe szorulását mutatja az is, hogy amíg más kormányfők több kétoldalú tárgyaláson is igyekeznek álláspontjuknak támogatókat szerezni, róla ez nem mondható el. Mindössze a V4 országokkal egyeztetett, illetve velük közösen tárgyalt Macronnal és Merkellel. Rajtuk kívül csak Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztetett személyes találkozón. Utóbbi minden ország vezetőjével tárgyalt, hiszen az ő feladata volt olyan jelölt nevét lerakni az asztalra, amelynek esélye van a bizottsági elnöki tiszt elnyerésére.

Orbán Viktor igazat írt: ez tényleg megalázó | Magyar Hang

Akárhogyan is alakuljon az Európai Bizottság elnöki címéért folytatott csetepaté, minálunk a kormányzati magyarázat az lesz, hogy győzött a magyar nép(et képviselő Orbán Viktor). Izgatott vasárnapon vagyunk túl, persze mi, a magyar nép leginkább valamelyik vízparton vagy strandon vészeltük át a jeles alkalmat, amikor megszületett és hamvába halt a legeslegújabb csúcsjelölti kompromisszum.

Ursula von der Leyen lehet a befutó

Ma délutáni hír, hogy Tusk végül is előállt javaslatával. Eszerint a bizottság elnöki székébe a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelölését javasolja, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője lenne az Európai Központi Bank következő elnöke, a belga miniszterelnök, a liberális Charles Michel ülhetne Tusk székébe az Európai Tanács élén, a szlovák Maros Sefcovic pedig az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság egyik alelnöke lehetne. Más értesülések szerint Sefcovic jelölését végleg elvetették, helyette inkább a spanyol Josep Borrell külügyminisztert javasolják a tisztségre, Tuskot pedig a volt szocialista bolgár miniszterelnök, Szergej Sztanyisev követheti az Európai Tanács élén.

Von der Leyen személye a németek és franciák számára is elfogadható, s a V4 országok is azonnal csatlakoztak a javaslathoz. Ez utóbbi azért érthető, mert Szent-Iványi István szerint a lengyel és magyar kormánypártokat annál nagyobb csapás nem érhetné, mintha mégis meg tudnának egyezni Timmermans személyében, s ő lenne a Bizottság új elnöke. Ezzel kapcsolatosan érdekes hír, hogy a holland politikus nem vette át mandátumát a megalakult új Európai Parlamentben, ami annyit jelent, ha nem lesz bizottsági elnök, és más uniós tisztséget sem kap, akkor hamarosan “munkanélkülivé” válhat.

Megállapodtak: Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke | Magyar Hang

Bár von der Leyen konszenzusos jelöltségét a kormánypropaganda igyekszik a V4-ek és azon belül is Orbán Viktor sikerének beállítani – hiszen Weber és Timmermans jelölésének vétózása kellett ehhez –, valójában inkább a legkisebb rosszként tekinthet rá a Fidesz.

A német politikus – ahogy azt a Hvg.hu felidézte – korábban élesen bírálta az Orbán-kormány migránspolitikáját. Amikor rendőrök vízágyúval és könnygázzal verték vissza a meginduló menekülteket a szerb–magyar határon, Von der Leyen úgy fogalmazott: „ez elfogadhatatlan és ellentmond az európai értékeknek. Tisztelnünk kell az emberi méltóságot és az emberi jogokat”. Azt is hozzátette, hogy a menekülteknek joguk van ahhoz, hogy méltósággal bánjanak velük, a témáról pedig még rengeteget kell beszélni Európában. A politikus egy interjúban pedig arra is utalt, hogy támogatja az Európai Egyesült Államok tervét. Ezt az elképzelést Magyarországon csak Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció vallja magáénak.

Frissítés: Donald Tusk bejelentette kedd este, hogy megállapodtak Ursula von der Leyen személyében az állam- és kormányfők.