Szijjártó Péter az orosz invázió óta először találkozott ukrán kollégájával

Szijjártó Péter az orosz invázió óta először találkozott ukrán kollégájával

Az orosz-ukrán háború kitörése óta először találkozott személyesen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, 2023. december 11-én. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna európai integrációs törekvéséről folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel Brüsszelben, írja az MTI. Az orosz-ukrán háború kitörése óta ez az első alkalom, hogy a két külügyminiszter találkozott egymással. 

Szijjártó Péter erről a Facebook-oldalán azt írta: a háború kitörése, azaz tavaly február előtt folyamatosan tartották a kapcsolatot annak érdekében, hogy jobbak legyenek a kapcsolatok Magyarország és Ukrajna között. „A kétoldalú kapcsolatok szempontjából nehéz volt az az időszak, mert 2015-től folyamatosan léptek életbe Ukrajnában azok a szabályok, amelyek egyre jobban szorították vissza a magyar nemzeti közösség jogait és mindez árnyékot vetett a kétoldalú kapcsolatokra” – tette hozzá, jelezve: a kisebbségi törvény kapcsán Magyarország elvárása a 2015-ös állapotokhoz való visszatérés.

A tárcavezető kiemelte, hogy a megbeszélésen Ukrajna európai integrációs ambícióiról esett szó. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, „ez számunkra nem taktikai kérdés, hanem ez egy olyan döntés, amelynek történelmi síkon van jelentősége az egész Európai Unió jövője szempontjából”. „A döntési javaslat előkészítetlen, az Európai Bizottságnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy milyen hatása lenne Ukrajna uniós tagságának az egész közösségre. Elég csak arra gondolni, hogy milyen kezelhetetlen problémákat okozott az Európai Bizottság korábbi döntése a gabonatranzitról vagy az ukrán kamionok engedélykötelességének eltörléséről” – fogalmazott a bejegyzésben Szijjártó Péter, aki arra nem tért ki, hogy a Guardian hétfőn arról írt: Orbán emberei Washingtonban zárt ajtók mögött győzködik a republikánusokat, hogy állítsák le Ukrajna katonai támogatását. Mint ahogyan nem ejtett szót arról a vasárnapi rögtönzött Orbán-Zelenszkij-találkozóról sem, amelyre Javier Milei argentin elnök beiktatásán került sor. Zelenszkij a Reuters fotói szinte sarokba szorította Orbánt, hogy néhány szót válthasson vele, a beszélgetés részletei nem kerültek nyilvánosságra, de a felek feszültnek tűntek