Guardian: Orbán szövetségesei a republikánusoknál lobbiznak az ukrán segélyek felfüggesztéséért

Guardian: Orbán szövetségesei a republikánusoknál lobbiznak az ukrán segélyek felfüggesztéséért

Orbán Viktor Dallasban, a CPAC konferenciáján (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárt ajtók mögött tartanak egyeztetéseket Orbán Viktor szövetségesei a republikánusokkal Washingtonban, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését szorgalmazzák – értesült a Guardian. A lap úgy tudja, hogy a Magyar Külügyi Intézet tagjai és a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai egy kétnapos rendezvényen vesznek részt, amelynek házigazdája a konzervatív Heritage Foundation nevű agytröszt lesz. Ennek első napján panelbeszélgetések hangzanak el az ukrajnai háborúról, míg – egy republikánus forrás szerint – a résztvevők közül néhányan, köztük republikánus kongresszusi képviselők, meghívást kaptak a másnapi zárt ajtós megbeszélésekre.

A lap emlékeztet a Fehér Ház múlt heti figyelmeztetésére, miszerint a kongresszus fellépése nélkül az év végére elfogynak a Kijev számára további fegyverek és felszerelések vásárlására szánt pénzek. Szerdán pedig a szenátus republikánus képviselői megakadályozták az ukrajnai háború finanszírozását célzó sürgősségi költségvetési törvényjavaslatot. Egy, a magyar nagykövetséghez közel álló diplomáciai forrás szerint Orbán Viktor biztos abban, hogy az ukrajnai segélyt nem fogja elfogadni a kongresszus. A magyar miniszterelnök közben azt is igyekszik megakadályozni, hogy az Európai Unió újabb hatalmas pénzügyi segítséget nyújtson a háború sújtotta országnak, előkészítetlennek tartja a terveket és azt szeretné, ha a téma napirendre sem kerülne a hamarosan esedékes uniós csúcson.