Támadást indítottak a Pandzssir-völgy ellen a tálibok

Támadást indítottak a Pandzssir-völgy ellen a tálibok

Ahmad Maszúd (Forrás: Wikipedia/Hamid Mohammadi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy katonai hadműveletet indítanak a Pandzssir-völgy (Panjshir) elfoglalására – jelentette az Al-Dzsazíra pánarab televízió a táliboktól származó forrásokra hivatkozva.

Az MTI által idézett beszámoló szerint a tálibok azután hozták meg ezt a döntést, hogy kudarcba fulladtak szerdán a Pandzssir-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parván tartomány székhelyén, Csirikarban zajlottak.

Mint az Al-Dzsazíra forrásai állítják, az ellenállók „irracionális követelésekkel” álltak elő. Ilyen követelés volt az, hogy az ellenállók meg akarják tartani a fegyvereiket és hadi felszerelésüket, az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd (a legendás Ahmad Sah Maszúd volt honvédelmi miniszter fia) pedig a pozíciók 30 százalékát követelte az új afgán kormányban.

Azt is követelték még, hogy a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Mint ismert, az Afganisztánban ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzssirt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni a hatalmukat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. 

A tálibok egy hete ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és az elmúlt napokban több összetűzésről érkeztek hírek, a tálibok megpróbálták lerohanni az ellenállók előretolt helyőrségeit. Az ellenállók szerdán közölték, hogy a harcokban több mint háromszáz tálib fegyveres halt meg, többtucatnyian megsebesültek, és többen kerültek a fogságukba.

A Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozataik.

A tálibok réméről, a legendás Ahmad Sah Maszúd fiáról, Ahmad Maszúdról itt írtunk.