Titkosított iratokat találtak Donald Trump volt alelnökének házában is

Titkosított iratokat találtak Donald Trump volt alelnökének házában is

Mike Pence amerikai alelnök a Smithsonian nemzeti légi- és űrmúzeumának Steven F. Udvar-Hazy Centerében 2017. október 5-én (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizalmas iratokra bukkantak Mike Pence volt amerikai alelnök Indiana állambeli otthonában, a dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának (FBI) – írja az MTI.

A „néhány darab előkerült titkosított dokumentumot hanyagul bedobozolva, az előző kormányzati ciklus végén szállították a korábbi alelnök otthonába” – derült ki Mike Pence ügyvédje, Greg Jacob leveléből, melyet múlt hét szerdán a levéltárnak címzett.

Donald Trump egykori alelnökének ügyvédje azt írta, hogy Pence nem tudott róla, hogy bizalmas minősítésű iratok találhatók nála, ugyanakkor „tisztában van az érzékeny és bizalmas információk védelmének fontosságával”, ebből adódóan „készen áll rá, hogy teljes mértékben együttműködjön a levéltárral”.

Pence azután keresett fel egy tanácsadót, hogy ellenőrizze a nála lévő papírokat, hogy kiderült: Joe Biden elnök delaware-i házában is találtak iratokat. Pence ügyvédei szerint így bukkantak elő az otthonában a dokumentumok.

A Bidenhez kötődő ingatlanokban az utóbbi hónapokban három körben találtak ilyeneket, utoljára január 22-én vasárnap, miután az elnök maga ajánlotta fel, hogy vizsgálják át otthonát az igazságügyi minisztérium munkatársai. 

Az exelnök Donald Trump ellenben tavaly nem volt hajlandó átadni az FBI-nak a floridai otthonában felfedezett dokumentumokat, a hatóság így bejelentés nélküli házkutatást tartott a floridai rezidenciáján. Trump ellen jelenleg eljárás folyik, mert feltehetően nem megfelelően kezelte az elnöksége idején keletkezett iratokat.