Több mint százezren tüntettek Orbán szövetségese, Netanjahu új kormánya ellen

Több mint százezren tüntettek Orbán szövetségese, Netanjahu új kormánya ellen

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben, Haifán, Beér-Seván, Herzliján, Nesz Ciónában, Modiinben is tüntettek a jogrendszer átalakításának terve ellen, amely szerint a politikusok felülbírálhatnák a legfelsőbb bíróság végzéseit.

A rendőrség becslése szerint Tel-Avivban több mint százezren tüntettek az új Netanjahu-kormány ellen szombat este, és mellettük országszerte is sok ezren vonultak az utcákra, hogy megpróbálják megakadályozni a jogrend tervezett átalakítását – idézi az MTI a Jediót Ahronót című újság hírportálját, a ynet-et.

A BBC tudósítása szerint ez volt az utóbbi évtized egyik legnagyobb kormányellenes tüntetése. 

Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben, Haifán, Beér-Seván, Herzliján, Nesz Ciónában, Modiinben is ezrek tüntettek a jogrendszer átalakításának terve ellen, miszerint egyebek között a politikusok felülbírálhatnák a legfelsőbb bíróság végzéseit. Ez a hatalmi ágak eddigi egyensúlyának megbontását, ezzel a demokrácia súlyos sérülését jelentené Izraelben a tiltakozók szerint. Külön pikantériát kölcsönöz a kormányzati szándéknak az a tény, hogy Netanjahu épp egy korrupciós per fővádlottja. Sokan vélik úgy, hogy a bíróság ellenőrzésével próbálhatja meg elkerülni az esetleges börtönbüntetést.

Dávid Groszman, Izrael legismertebb írója arról beszélt a tüntetésen, hogy egyre többen „belső emigrációba” vonulnak, mert egyre kevésbé érzik hazájuknak az országot. Izrael állam 75. évére szerinte oda jutott, hogy küzdelem folyik az ország demokratikus jellegéért, a szabadságjogokért. Most ezekben a „fekete” időkben eldől, hogy Izrael nagyon más lesz-e, mint amilyennek az alapítói megálmodták, s ezzel bizonyos értelemben meg is szűnik – vélekedett az író. Groszman kijelentette, hogy tilos eltávolodni az alapítók álmaitól és reményeitől, és erre szerinte a tüntetésen megjelent tömeg ad reményt.

A demonstrációt a tel-avivi diáktüntetések egyik vezetője vezette fel, mások között felszólaltak jogászok is, akik a tervbe vett jogi változások veszélyeit ismertették, valamint az izraeli high-tech szektor egyik vezetője, aki a jogrend átalakításának várható gazdasági következményeire figyelmeztetett.

A 12-es kereskedelmi tv értesülése szerint a kormány képviselői azt tervezik, hogy az őket támogató szavazati többséggel a parlament villámtörvénykezéssel már a következő héten megszavazza első olvasatban az új törvényeket. Az ellenzék viszont bejelentette, hogy nem vesz részt a kneszet bizottságainak erről döntő ülésein, mert „nem kívánnak statisztálni” ahhoz, hogy meglegyen a jogszerűség látszata.

Mint megírtuk, Orbán Viktor a tavalyi év végén azonnal gratulált Benjamin Netanjahunak, amikor újra Izrael miniszterelnöke lett, és megalakította immár hatodik kormányát. Korábban Netanjahu fia Orbán Viktort a világ egyik legokosabb konzervatív politikusának nevezte.