„Tűrhetetlen, gyáva, erkölcstelen” – az ellenzék Strasburgban demonstrált a házszabály módosítása ellen

„Tűrhetetlen, gyáva, erkölcstelen” – az ellenzék Strasburgban demonstrált a házszabály módosítása ellen

Ellenzéki politikusok demonstrációja Strasburgban (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar ellenzéki EP-képviselők mellett többek között az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának spanyol elnöke, Iratxe García Pérez is részt vett azon a szolidaritási akción, amelyet Strasbourgban tartottak. Az eseményt Ujhelyi István kezdeményezte a magyar országgyűlési képviselők jogainak csorbítása miatt. A táblákon olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Viktor, el a kezekkel a magyar ellenzéktől!” vagy „Házelnök úr, az ellenzék is kapjon szót!” és „Szolidaritás a magyar ellenzékkel”. Ujhelyi közleményében úgy fogalmazott, hogy azért tiltakoztak, mert a Fidesz módosítani akarja a képviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy ezzel akadályozza az ellenzéki képviselők kormánykritikus munkáját.

A Fidesz többek között megszüntetné az országgyűlési képviselők azon jogát, hogy előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe, de korlátoznák szabad véleménynyilvánítási jogukat is a parlamentben. A tervezet szerint Kövér László házelnök adott esetben egy évre megvonhatja a képviselők fizetését – miközben a törvény más kereső foglalkozást tilt a számukra –, de akár ki is zárhatja őket a Parlament és a Képviselői Irodaház épületéből is, ezzel gátolva őket a munkájukban vagy szavazati joguk alkotmányos gyakorlásában. Ujhelyi István hozzátette: dolguk és kötelességük kiállni a jogaikban korlátozott ellenzéki, magyar országgyűlési képviselők mellett. „Sok mindent láttunk már a fideszes módszerekből, de ilyen messzire még nem merészkedtek. Hiába hivatkoznak arra, hogy az Unió más parlamentjeiben milyen ehhez hasonló szabályok vannak, az aljas szándék és a házmestertempó csakis az illiberális Orbán-rendszer sajátja. Pontosan ismerjük a Fidesz elvtelenségét, pontosan tudjuk, hogy a szabályokat azért szigorítják, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki politikusok munkáját. Ez pedig tűrhetetlen, gyáva és erkölcstelen lépés, amely ellen Európában is szót kell emelni” – fogalmazott Ujhelyi István.

A szolidaritási akción részt vettek a Demokratikus Koalíció európai politikusai, Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, valamint német, osztrák és svéd delegációvezetők, illetve politikusok, többek között Udo Bullmann korábbi német frakcióvezető is.

A történethez tartozik, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője körlevelet küldött valamennyi EP-képviselőnek, amikor értesült Ujhelyi kezdeményezéséről. Deutsch szerint az Európai Parlament képviselői magatartásra vonatkozó szabályai már most szigorúbbak, mint a magyar jogszabály lesz a változtatások után, ami ellen mégsem tiltakoznak a szocialisták. A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar szabályozás nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti képviselőkre is vonatkozik. Emlékeztetett arra is, hogy az EP-képviselőknek már most sincs joguk belépni bármely állami, vagy uniós intézménybe előzetes engedély nélkül.