Újabb hajó süllyedt el Lampedusánál, több tucatnyian odavesztek

Újabb hajó süllyedt el Lampedusánál, több tucatnyian odavesztek

Az olasz parti őrség által közzétett fényképen a mentők segítenek a migránsoknak felszállni egy mentőhajóra a Lampedusa szigetétől délre zajló műveletek során (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint negyven halottja lehet a legutóbbi hajókatasztrófának Lampedusa közelében – derült ki a The Guardian cikkéből. A hajó már eleve viharos körülmények között szállt vízre a tunéziai Sfaxnál, és a Földközi-tenger középső részén süllyedt el. Négy embert sikerült megmentenie szerda reggel egy máltai áruszállítónak, ők végül az olasz partiőrség járőrhajójára szálltak át. Elmondásuk szerint negyvenöten indultak útnak, köztük három gyerek is volt a fedélzeten. Egy óriási hullám felborította őket a nyílt vízen, majd órákig hánykolódtak a viharos tengeren. A feltételezések szerint a negyvenegy további utas életét veszthette.

Vasárnap az olasz partiőrség rátalált egy nő és egy kisgyerek holttestére is, ők szintén Lampedusa közelében fulladtak a vízbe. Az áldozatok a fentihez képest egy másik, de ugyancsak Sfaxból induló hajón utaztak. A túlélők szerint két hajó indult útnak Tunéziából, az egyiken negyvennyolcan tartózkodtak, a másikon negyvenketten. Az előbbiről negyvenhármat sikerült megmenteni, utóbbiról tizennégy főt.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta több mint 78 ezer ember érkezett a tengeren keresztül Olaszországba. Kétszer annyian tehát, mint 2022 azonos időszakában. A legtöbb menedékkérő, 42 719 fő Tunéziából érkezett, az ország mostanra megelőzte Líbiát a migránsok fő indulási csomópontjaként. Az Európai Unió a múlt hónapban egymilliárd eurós megállapodást írt alá Tunéziával az illegális migráció megfékezése érdekében. Eközben nemrég Tunéziával szemben megfogalmazódott a vád, hogy több száz szubszaharai afrikai bevándorlót szállított a líbiai határ menti elhagyott területre. A líbiai határőrök és segélyszervezeti munkatársak elmondása szerint a tunéziai hatóságok több tucatnyi migránst hagytak víz, élelem és menedék nélkül a sivatagban, sokan meg is haltak a rendkívüli hőségben.

Az Egyesült Királyság közben kiléphet az emberi jogokról szóló európai egyezményből (ECHR), hogy nagyobb szigorral léphessen fel a La Manche-csatorna migránshajóival szemben. Robert Jenrick bevándorlási miniszter a The Guardian cikke szerint kijelentette, hazája mindent megtesz az átkelések leállítása érdekében. Arról a hetvenéves, páneurópai szerződésről van szó, amely védi az ember jogokat és a politikai szabadságot a kontinensen.

A brit kormány azon terve, hogy Ruandába küldjön további menekülteket a kérelmük elbírálására, továbbra is a legfelsőbb bíróság értékelésére vár. Az első járatot tavaly júniusban akarták elindítani, de az utolsó pillanatban leállították azt, amikor fellebbezést nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Ez a szervezet az Európai Uniótól függetlenül működik, így nem befolyásolja a döntést, hogy a britek 2016-ban megszavazták az unióból való kilépést. Jenrick előzőleg közölte azt is, megállapodást kötött Törökországgal az embercsempész bandák felszámolására.