Újabb tömegsírt fedeztek fel Kijev környékén

Újabb tömegsírt fedeztek fel Kijev környékén

Önkéntesek egy civil holttestét készülnek nejlonzsákba helyezni a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tucat civil holttestét fedezték fel egy tömegsírban a Kijevhez közel fekvő Buzova faluban – írja a Reuters. Buzova falu tisztviselője az ukrán televíziónak megerősítette, hogy valóban számos holttestet találtak egy árokban nem messze egy benzinkúttól, a Reuters azonban egyelőre nem tudta megerősíteni az értesülést.

Az orosz hadsereg heteken át megszállva tartotta a kijevi régiót, mielőtt visszavonulót fújtak volna.

Oroszország vehemensen tagadja, hogy civileket öltek volna, de egyre több bizonyíték van arra, hogy orosz katonák ártatlan embereket mészároltak le Ukrajna több részén.

A Bucsa városában lezajlott mészárlást az egész nemzetközi közösség elítélte, a helyszínt pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is meglátogatta.

Orbán Viktort Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes élesen bírálta, mert a magyar miniszterelnök a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján a bucsai mészárlásról csak annyit mondott, hogy ki kell vizsgálni minden hasonló esetet, és súlyosan elítél minden civilek elleni támadást. Ezekután szombaton Orbán Havasi Bertalanon keresztül reagált a lengyel bírálatra, és elítélte a bucsai mészárlást, illetve közölte, hogy mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, melynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit.