Vajon lezárja-e Törökország a Fekete-tengert az orosz hadihajók elől?

Vajon lezárja-e Törökország a Fekete-tengert az orosz hadihajók elől?

Recep Tayyip Erdogan török államfő (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/Murat Kula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellentmondást szült nemrégiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon állítása, miszerint Törökország ígéretet tett arra, hogy lezárja a Boszporuszt, így akadályozva meg az orosz hajókat, hogy visszatérjenek a Fekete-tengerre – írja a The Guardian.

Oroszország az Interfax hírügynökségen keresztül azt közölte, hogy nem kapott hivatalos értesítést a bezárásról. Úgy gondolják, hogy Zelenszkij tweetje inkább felkérés volt Törökország számára, hogy tegyen lépéseket, nem pedig annak megerősítése, hogy ez meg is történik.

Törökország is megszólalt nem sokkal később, amely úgy nyilatkozott, még nem hozták meg a végső döntésüket.

Egy nappal korábban Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a Turkish Hurriyetnek még úgy nyilatkozott, hogy Törökország nem állíthatja le a hadihajók áthaladását az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, ami elválasztja egymástól a Földközi- és a Fekete-tengert. A Montreux-i egyezményre hivatkozott, amely kimondja, nem tagadhatják meg az átkelést a bázisukra tartó hajóknak, még háború esetén sem. egyezményre hivatkozott.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.