Vallomást tett a Szilícium-völgy legnagyobb átverését jegyző Theranos vezetője

Vallomást tett a Szilícium-völgy legnagyobb átverését jegyző Theranos vezetője

Elizabeth Holmes a TechCrunch Disrupt San Francisco 2014 elnevezésű konferencia egyik panelbeszélgetésén (Fotó: Max Morse/TechCrunch)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pár csepp vérből megmondjuk, milyen betegségeid vannak, és a technológiánkkal gyakorlatilag minden komoly kórt ki tudunk szűrni. Így szólt a kaliforniai Szilícium-völgy talán egyik legcsábítóbb start-upjának szlogenje. A Theranos és a cég mögött álló Elizabeth Holmes 2013-ban robbant be a köztudatba, és pár év alatt egy 9 milliárdos birodalmat épített fel erre a kamura. Merthogy kiderült, mindaz, amit állít, jól hangzik, csak épp ordas nagy hazugság.

A Theranos sose tudta kifejleszteni azt a technológiát, amivel olyan minden hájjal megkent befektetőket is maguk mellé tudtak állítani, mint Rupert Murdoch médiacézár. Holmesnak persze nem volt nehéz dolga, mert olyan álmot ígért, amit mindenki szeretne, csak épp hazugságra épült az egész. A turpisságról 2015-ben rántották le a leplet, miután kiszivárogtatták, hogy az, amivel a Theranos áltatja a befektetőit, egy nagy átverés. A cég hamar összeomlott, 2018-ban meg is szűnt, Holmes ellen pedig büntetőeljárás indult, amelyet minden idők egyik legnagyobb szilícium-völgyi ügyének tartanak. A nagy ámításról már dokumentumfilm is készült.

A bírósági per idén szeptemberben indult, és várhatóan még 2021-ben ítélettel zárul. A 37 éves Holmes eddig tagadta az ellene felhozott kilenc rendbeli csalás és két rendbeli összeesküvés vádját. A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint ezúttal egy váratlan húzással megjelent az illetékes törvényszéken, hogy vallomást tegyen. Holmes arról beszélt, hogy elhitte, megvalósítható mindaz, amit a Theranosnál célul tűztek ki.

Vallomásában elmagyarázta, hogyan alapította meg a céget, miután abbahagyta a Stanford Egyetemet, és hogyan ért el a csapata nyilvánvaló technológiai áttörést. „Évekig dolgoztunk tudósokkal és mérnökökkel közösen, hogy a laboratóriumban lévő összes technológiát miniatürizáljuk” – mondta az esküdteknek.

Ügyvédei szerint Holmesnak nem állt szándékában csalni, hanem „naivan alábecsülte” a vállalkozása előtt álló kihívásokat. Beszámolók szerint az egykori Theranos-vezér mosolyogva, magabiztosan beszélt a cég kezdeteiről és arról, hogy miért akar segíteni az embereknek. Az ügyre rálátó források Holmes húzását sikeressége szempontjából rizikósnak tartják. Ő azonban egyértelműen úgy taktikázhat: meg tudja győzni az esküdteket arról, hogy szándékai tisztességesek voltak, és hogy nem volt tisztában a Theranos fő problémáival.

Amennyiben egyébként bűnösnek találják, úgy 20 év börtön is várhat Elizabeth Holmesra.