Nem tudni, elég hatékonyak-e a jelenlegi oltások az omikronnal szemben

Nem tudni, elég hatékonyak-e a jelenlegi oltások az omikronnal szemben

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) épülete Amszterdamban 2020. december 4-én. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel úgy nyilatkozott, valószínű, hogy a jelenleg használatban lévő vakcinák nem nyújtanak elegendő védelmet a koronavírus legújabb omikron változatával szemben – adta hírül a Financial Times. Mint mondta, több tudóssal is beszélt erről, arra számítottak, hogy egy ilyen variáns megjelenése csak 1-2 évvel későbbre várható. Álláspontja szerint a vakcinák, új módosított változatának kifejlesztése és legyártása több hónapot is igényel.

A BionTech vezérigazgatója ugyanakkor a Reutersnek arról beszélt, hogy a cégük és a Pfizer közös vakcinája valószínűleg védelmet nyújt az új szupervariáns, az omikron okozta súlyos megbetegedés ellen. Uhur Sahin kijelentette: a laboreredményeket tekintve arra számít, hogy valamekkora védettségi hatékonyságromlást ki fognak mutatni az enyhe és a közepesen súlyos omikron által okozott megbetegedéssel szemben, de ennek mértékét nehéz lenne meghatározni előre.

Az Európai Parlamentben Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) főigazgatója a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmezésbiztonságért felelős bizottság ülésén megerősítette, az EMA is készül arra az eshetőségre, hogy a meglévő vakcinákat módosítani kell - adta hírül az MTI. Mint mondta kapcsolatban állnak az Egészségügyi Világszervezettel és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal, vannak vészhelyzeti terveik, de remélik, nem kell majd ezeket alkalmazni. Hangsúlyozta, a meglévő oltóanyagok hatékonyak, továbbra is védelmet adnak a covid súlyosabb tüneteivel szemben. Néhány héten belül, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei megmutatják, módosítani kell-e a jelenlegi oltásokat az omikron tulajdonságaira tekintettel.

Emer Cooke kiemelte, több vakcinát is vizsgálnak, várhatóan néhány héten belül uniós alkalmazásra ajánlják a Novavax oltását.